Verenluovuttajia tarvitaan jo ennen joulua

0

Monelle verenluovuttajalle käynti Veripalvelussa juuri joulunpyhien alla on pitkäaikainen perinne. Tänä vuonna Veripalvelu toivoo, että verenluovutukset jakautuisivat tasaisesti koko joulukuulle. Jo itsenäisyyspäiväviikolla tarvitaan tavallista enemmän verenluovuttajia, jotta potilaat saavat tarvitsemansa avun. Nyt luovutetut punasolut säilyvät käyttökelpoisina jouluun asti.
Veren tarve sairaaloissa on ollut viime viikkoina suurta, ja leikkaustoiminta jatkuu vilkkaana vielä pitkälle joulukuuhun. Potilaat tarvitsevat verivalmisteita myös kaikkina pyhäpäivinä.
– Verenluovutuksia tarvitaan joka viikko noin 4000, oli sitten arki tai juhla. Usein haastavimpia hetkiä ovat joulun, uudenvuoden ja loppiaisen väliset päivät sekä itsenäisyyspäivän seutu. Näillä viikoilla aukiolopäiviä on tavallista vähemmän, erityisesti tänä vuonna, kun suurin osa pyhistä osuu keskelle viikkoa. Siksi jokaisena aukiolopäivänä tarvitaan lähes 1000 verenluovuttajaa normaalin 800 sijaan, kertoo verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström.
Pitkien joulunpyhien ympärillä Veripalvelu pitää ovensa auki kahtena ylimääräisenä päivänä, mutta luovuttajien toivotaan lähtevän ”lahjatalkoisiin” jo nyt. Tänään luovutetut punasolut säilyvät käyttökelpoisina jouluun asti. Trombosyytteja eli verihiutaleita puolestaan tarvitaan juuri joulunpyhien ja uudenvuoden ympärillä, sillä ne säilyvät käyttökelpoisina ainoastaan viisi vuorokautta luovutuksesta.

Verenluovutukset Laitilassa ja Uudessakaupungissa:
tiistai 11.12.
klo 13.00-18.00 UUSIKAUPUNKI, työväentalo, Ylinenkatu 12

perjantai 14.12.
klo 13.00-18.00 LAITILA, urheilutalo, Urheilutie 9, 23800 Laitila