Ammoniakkivuoto Yaran Uudenkaupungin tehtaalla – Pelastuslaitoksen mukaan vaara on ohi

0
Arkistokuva: Ari-Matti Ruuska.
Yaran Uudenkaupungin tehtaan energiaosaston ammoniakkipurkupaikalla sattui tiistana kello 8.16 ammoniakkivuoto.Pelastuslaitos tiedotti puoli kymmenen jälkeen, että vaara on ohi. Sitä ennen pelastuslaitos kehotti välttämään alueella liiikkumista.
– Pelastustoiminta sujuu suunnitelmien mukaisesti ja vuoto saatiin tukittua nopeasti, Yaran tehtaalta kerrottiin.
Pelastuslaitos on poistunut paikalta. Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuudessa ei ole loukkaantuneita, mutta kaksi henkilöä on toimitettu tarkistettavaksi..
 
Vuoto tapahtui ammoniakin purkutilanteessa. Purkuputkesta purkautui nestemäistä ammoniakkia, mikä aiheutti höyrystymistä. Pelastuslaitoksen mukaan ammoniakkipilvi kulki merelle päin.
– Ammoniakkipilvi sekoittuu ilmaan, laimenee ja haihtuu. Vuodon syiden selvitys on aloitettu, Yara tiedotti.
 
AMMONIAKKIA KÄYTETÄÄN typpihapon valmistuksessa ja typpihappoa puolestaan lannoitteiden valmistuksessa. Ammoniakki on normaaliolosuhteissa kaasumainen yhdiste. Ammoniakkia säilytetään nesteytettynä, joko korkeassa paineessa tai normaalipaineessa erittäin kylmässä, -33 Celsius-asteessa.
Ammoniakki on myrkyllinen kaasu ja sitä pitää käsitellä oikein ja varoen.
– Henkilökuntamme on koulutettu käsittelemään ammoniakkia ja toimimaan vaaratilanteissa, Yaran tehtaalta kerrottiin.
 
Ammoniakin purkua valvotaan jatkuvasti ja laitteiden kuntoa seurataan ennakoivan kunnossapidon puitteissa ja niille on määritelty viranomaistarkastukset. Alueella on anturit, joista havaitaan ammoniakkivuoto. Tehtailla on ympärivuorokautinen valvonta.

 

Muokattu kello 9.50: Lisätty tiedot: ei loukkaantuneita, kaksi henkilöä toimitettu tarkastettavaksi, pelastuslaitoksen yksiköt poistuneet paikalta.