Puinen lautalattia narahtaa jalan alla, ikkunasta lankeaa päivänsäde pedatulle vuoteelle huoneessa, jossa on aidon maalaistalon tunnelma. Miltä kuulostaisi, jos tuossa huoneessa asuisi ikäihminen, joka ei muistisairautensa vuoksi pärjää yksin kotona, mutta ei kuitenkaan tarvitsisi ympärivuorokautista hoitoa? Jos talossa asuisi myös hoitaja, joka auttaisi tarvittaessa ja ennen kaikkea olisi läsnä? Tällaista on perhehoito Laitilan Untamalassa.

Perhehoito on ikäihmisten hoitomuotona vielä melko tuntematon. Laitilalainen Päivi Muuvila on valmistunut perhehoitajaksi vuonna 2016. Koska perhehoito toimii toimeksiantosopimuspohjalta eli aloite paikkojen täyttämiseen tulee kunnista, alkuvuodet olivat hiljaisia ja Muuvila jatkoi normaalisti omassa työssään terveyskeskuksessa perushoitajana. Vuosien varrella hän on myös käynyt sijaistamassa muita perhehoitajia.

– Tehdessäni sijaisuuksia vahvistui ajatus siitä, että haluaisin itsekin toimia perhehoitajana, Muuvila kertoo.

 

Lue lisää 15.3.2019 lehdestä