Maammekauppaan avataan huhtikuussa taidegalleria – Ensimmäisenä taiteilijana tekstiileistään tunnetuksi tullut Milona Sadekallio

0
Laitilalainen Jarkko Knuutila pyörittää verkko- ja kivijalkakauppaa, joka on huhtikuun alusta lähtien myös taidegalleria. Arkistokuva: Riitta Salmi

Laitilalainen Maammekauppa avaa huhtikuun 3. päivä kivijalkamyymäläänsä taidegallerian, jossa tulee olemaan esillä vaihtuvien taiteilijoiden töitä. Ensimmäisenä esillä on Hellapuu-vaatebrändin luoneen raumalaisen Milona Sadekallion teoksia.
Kaikki lähti runoilija-elämäntapataiteilija Heli Laaksosen ideasta. Maammekauppa on tehnyt alusta alkaen kaiken vähän eri tavalla kuin muut. Niinpä tälläkään kertaa ei yrittäjä Jarkko Knuutilan tarvinnut ajatusta taidegallerian perustamisesta sen kummemmin pohtia.

– Kun Heli yhtenä päivänä tuli ”ireansa” kanssa käymään, tuntui se heti aika luonnolliselta ajatukselta. Olenhan uhonnut tekeväni Maammekaupasta matkailunähtävyyden keskelle Laitilaa. Taidegalleria perustetaan, koska me vaan voidaan tehdä niin. Oli aivan mahtavaa, että Milona innostui tuomaan taidettaan esille Laitilaan, Knuutila iloitsee.

“Kun Heli yhtenä päivänä tuli ”ireansa” kanssa käymään, tuntui se heti aika luonnolliselta ajatukselta. Olenhan uhonnut tekeväni Maammekaupasta matkailunähtävyyden keskelle Laitilaa.”

Yrittäjä Jarkko Knuutila

Milona Sadekallio ei näe itseään taiteilijana, vaan “mielen kiemuroiden kuvien rakentajana”, sillä teoksia syntyy vain valtaisien tunne-kokemuksien saattelemana.
– Kuvien synty-prosessi on niin henkisesti alastoiva, etten aiemmin ole juurikaan uskaltautunut teoksiani missään esittelemään. Kun asettaa julki jotain niin syvästi henkilökohtaista, on se ihan pirun pelottavaa, Sadekallio toteaa.

IDEAN ÄITI Heli Laaksonen näki Maammekaupassa mahdollisuuden tuoda nykytaiteen ihmisten arjen keskelle sille hyvin luonnollisessa tilassa.
– Heti ko mää näin Maammekaupa uusien tiloje korkiat, valosat akkunat, mul tul miäle, et tääl vast pääsis taireteoksetki oikeuksihis. Taitte näkemine keskel päivä, arkiste askareitten keskel virkistä, viä ajatukset uusil uril. Galleriois o usse se onkelma, et on kallist pittä henkilökuntta esittelemäs teoksi. Kosk Maammekaupas o joka tapaukses virkunen kauppias paikal, hän voi siin samas anta mahrollisuuren taireteoste ja yleisön kohtamisel. Kiinnostava nährä, mitä nykytaiteilijoi tule viäl Laitlas esitellyks! Olen ittekki viime vuasin tehny maalauksi ja installaatioi. Täl hetkel teokset on Tuusulan Erkkolas näytil, mut Maammekaup o luvannu otta ne suvemmal gallerias seinil. Se olis sit niitten teoste ensesittäytymine Varsinais-Suames, Laaksonen tunnelmoi.

Avajaisia vietetään keskiviikkona 3. huhtikuuta kello 11 alkaen. Milona Sadekallio on tavattavissa paikan päällä. Kaikki taideteokset ovat ostettavissa. Maammekaupan pelkästään Suomessa valmistettuun tavaraan erikoistunut myymälä sijaitsee aivan Laitilan keskustassa osoitteessa Vihtorinkatu 6.