Torstaina alkava vesikatko johtuu vesiverkoston venttiilien vaihto-operaatiosta

0
Laitilan vesijohtoverkostosta vaihdetaan 15 kohtaa venttiilit. Töiden ajaksi vesi on katkaistava keskustan alueelta. Vesihuoltovastaava Henri Nurmi Laitilan vesilaitokselta on suunnitellut töiden etenemisen ja kertoo, että vesi saadaan takaisin perjantaina aamupäivällä noin kello 10 aikoihin. Kuva: Hanna Hyttinen

Vesihuoltolaitos katkaisee Laitilan keskustan alueelta veden torstain ja perjantain väliseksi yöksi. Katkos alkaa kello 22 ja päättyy seuraavana aamuna noin kello 10. Syynä on vanhojen venttiilien vaihto vesiverkostossa.

KATSO KARTTA KATKOALUEESTA

Työt on aloitettu vähitellen viime viikkojen aikana. Kaikki viisitoista paikkaa, joihin venttiilit vaihdetaan, on kaivettu auki ennen töiden aloitusta. Yön aikana vaihdetaan vähintään yhdentoista, mutta mahdollisuuksien mukaan kaikkien viidentoista paikan venttiilit. Vanhojen venttiilejä poistetaan viisitoista, mutta uusia asennetaan noin 35.

– Venttiilien määrä lisääntyy paljon ja sitä kautta myös veden toimitusvarmuus paranee, venttiilien vaihto-operaatiota suunnitellut vesihuoltovastaava Henri Nurmi Laitilan vesihuoltolaitokselta kertoo.

Kun venttiilien määrää lisätään, mahdolliset tulevat vesikatkokset saadaan pidettyä pienempinä.

– Nyt jos tulisi putkirikko keskustan alueella, joutuisimme katkaisemaan veden yhtä laajalta alueelta kuin tämän korjaustyön takia, Nurmi huomauttaa.
Venttiilien vaihdolla varaudutaan tulevaan. Vesijohtoverkosto Laitilan katujen alla voi olla lähes viisikymmentävuotta vanha. Jos maaperä on hyvä, vesiputket voivat kestää kauankin hyvinä, mutta venttiilien käyttöikä tulee nopeammin vastaan.

Laitilassa on jo viime vuosina havaittu vuotoja, joille ei ole löytynyt luonnollista syytä eli syynä on todennäköisesti ollut verkoston ikä. Vuodot ovat onneksi olleet paikoissa, joissa korjaaminen on onnistunut ilman pidempiä laajoja vesikatkoja.
Venttiilien vaihtoprojektia vauhdittaa myös Kasitien remontti. Vesiputket halutaan siirtää pois isojen risteysten alta.

– Palttilasta Laessaareen on jo vedetty uusi runkoputki.

Laitilan keskustan vesiputket ovat peräisin noin 1960-luvulta ja vanhimmat putket ovat terästä. Nykyaikaiset putket ovat usein muovisia. Tässä vaiheessa putkia ei kuitenkaan vaihdeta, mutta venttiilien vaihdon yhteydessä niiden kunto tarkistetaan.

– Putkista otetaan noin viiden metrin mittaiset pätkät ja tutkitaan, missä kunnossa ne ovat sisältä. Näin saadaan tietää, miten ne olisi paras saneerata.

Venttiilien vaihtoprojekti näkyy paitsi vesikatkona myös väliaikaisesti muuttuneilla liikennejärjestelyillä.

– Yhtään tietä emme joudu sulkemaan, mutta joillain paikoilla ajokaistoja joudutaan kaventamaan ja jalankulkua ohjaamaan uudelleen.

Kaikki tehdyt kaivannot suojataan aidoilla, jotta kukaan ei putoaisi niihin. Nurmi harmittelee, että putket joudutaan ottamaan esille näin aikaisin, mutta vanhojen putkien esiinkaivaminen on vaikeaa.

– Kaivaessa täytyy varoa, ettei putki mene rikki.

Vesihuoltolaitoksen omin voimin näin suuri urakka ei onnistu vaan urakkaan on otettu myös ulkopuolista apua. Koneita ja työvoimaa on pyydetty kolmesta kaivinkoneyrityksestä ja lisätyövoimaa putkiyrityksistä.

– Kaikkiaan tässä on noin 20 henkeä töissä.

Nurmi muistuttaa, että vesihuoltolaitoksen päivystyspuhelin kulkee mukana, mutta siihen ei joka hetkellä voida vastata. Kiireellisissä asioissa hän suosittelee kirjoittamaan tekstiviestin, jolloin asiaan palataan mahdollisimman pian. Hän toivoo myös, että ihmiset informoisivat toisiaan katkoksesta, jotta tieto siitä tavoittaisi kaikki.

Vesikatkoon varautuminen

* Vesi katkaistaan kello 22 ja sen odotetaan palaavanseuraavana aamuna kello10 aikoihin.
* Kun vesi alkaa taas tulla, siinä voi olla ilmaa tai värjäymiä.
* Asukkaita kehotetaanvaraamaan tarvitsemansa vesimäärä ennakkoon.
* Myös vessan vetämiseenkannattaa varata vettä.Yhteen vetäisyyn meneepytystä riippuen 5–10 litraa vettä.
* Vesilaitos tiedottaa töiden etenemisestä sosiaalisen median kanavissaan.
Facebook: www.facebook.com/vesilaitos.laitila
Twitter: https://twitter.com/Laitila_vesi
Instagram: www.instagram.com/vesilaitos/