Hintavertailu: Laitilassa mansikka ja herne on maakunnan halvinta

0
Sylvi Vuolan mukaan Annabelle-perunasta on tullut suomalaisten uusi suosikki. Se myy jo Siikliä paremmin. Vuola on myynyt perunoita Turussa 30 vuotta. Kuva: Riitta Salmi.

Mansikkalitran saa tällä hetkellä edullisimmin Laitilasta ja Uudenkaupungin torilta. Laitilan eri myyntipaikoissa mansikkalitra maksoi keskiviikkona keskimäärin 4,33 euroa. Uudenkaupungin torilla marjaa sai keskimäärin 4,5 euron litrahintaan. Uudenkaupungin hinta on tiistailta.

Varsinais-Suomen kallein marja myydään tällä hetkellä Kyrön torilla, jossa mansikkalitra maksoi keskimäärin kuusi euroa.

Laitilan Sanomat selvitti yhteistyössä TS-Yhtymän muiden lehtien kanssa mansikan hinnat yhdeksällä paikkakunnalla Varsinais-Suomessa. Torien tai ulkomyyntipaikkojen hinnoista laskettiin paikkakuntakohtaiset keskimääräiset hinnat.

 

MANSIKKARASIAN hintahaitari oli keskiviikkona Laitilassa 4–5 euroa litra.

Mansikan pääsatokausi on käsillä ja myyntipisteillä on viiden kilon mansikkalaatikoita säilöntää varten. Mansikanmyyjät kehottavatkin aloittamaan pakastustyöt.

– Mansikat ovat nyt todella laadukkaita, joten niitä kannattaa pakastaa. Sateeton sää, viileät yöt ja lämpimät päivät sopivat mansikalle parhaiten ja tekevät marjasta hyvin korkealaatuisen, sanoo torimyyjä Terttu Lundelin Uudenkaupungin torilta.

 

HERNEIDEN hinnat vaihtelevat yllättävän paljon eri paikkakunnilla. Laitilassa ja Salossa herneen litrahinta on kolme euroa, mutta Kaarinan torin myyntipisteillä litrasta joutui keskiviikkona maksamaan keskimäärin viisi euroa.

Uudessakaupungissa herneen hinta oli tiistaina neljä euroa litra.

 

VARHAISPERUNAN Annabelle-lajike on suomalaisten uusi suosikki.

– Se on mennyt Siiklin ohi. Annabelle on nimenomaan varhaisperuna, mutta nopeimmin kasvaa lajikkeista Timo, kuvailee viljelijä Sylvi Vuola kalantilaisen Vuolan tilalta.

Hintavertailussa litroittain myytävä peruna on edullisinta Uudessakaupungissa, jossa Jussi-merkkistä perunaa sai tiistaina 2,50 euron litrahintaan. Samaan hintaan perunaa saa myös Somerolta.

Jussia ja Timoa saa selvästi edullisemmin kuin Annabelleä ja Siikliä. Osa myyjistä myy pientä perunaa alempaan hintaan.

Vertailun korkein perunahinta on Turun torilla, jossa tosin hintakirjo on erittäin laaja. Kallein peruna maksaa Turussa seitsemän euroa litra ja halvin neljä euroa litra.

Laitilassa perunaa myytiin pääasiassa kiloina. Keskimäärin hinta oli kolme euroa kilo.

Perunaa myydään litroina ja kiloina.

Näin hintavertailu tehtiin

  • Kotimaisen mansikan, herneen ja perunan hinnat on kerätty Kaarinasta, Kyröstä, Laitilasta, Loimaalta, Paimiosta, Salosta, Somerolta, Turusta ja Uudestakaupungista.
  • Hinnat on poimittu keskiviikkona paikallisilla toreilla esillä olleista hintatiedoista. Uudenkaupungin hinnat ovat tiistailta.
  • Jos torihintoja ei ole ollut saatavissa, paikalliset hinnat ovat markettien edessä olevista ulkomyyntipaikoista.
  • Hinnat on peruslitrahintoja, eikä niissä ole huomioitu paljousalennuksia.
  • Mansikan, herneen ja perunan hinnoista on laskettu paikkakohtainen keskiarvo. Näitä keskiarvohintoja on verrattu keskenään.
  • Perunaa myydään litroina ja kiloina. Määreitä ei ole muunnettu, vaan litra- ja kilohinnat on merkitty erikseen.
  • Tietoja ovat keränneet yhteistyössä Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-Lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan Lehti, Salon Seudun Sanomat, Somero-lehti, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.