Iltatorikausi käynnissä taas pian

0
Laitilan torilla nähdään paljon tuttua ja vähän uutta ohjelmaa, kun iltatorit käynnistyvät kesän 2019 osalta. Kuva: Aleksi Mäkelä

Laitilan kesän perinteiset iltatoritapahtumat alkavat ensi viikolla.

Torilavan ohjelman lisäksi torstai-iltoja elävöittävät myyntikojut, joiden paikkoja ja toimijoita ohjaavan Lea Koskisen mukaan tutut marja-, kirpputori- ja kahvimyyjät ovat tänäkin kesänä mukana tapahtumissa. Tilaa uusille myyntikojuille löytyy torilta silti edelleen.

– Viime vuonna kaivattiin paljon vihannesmyyjiä, jotka sanoivat koittavansa päästä tänä kesänä paikalle. Kuka vain voi tulla myymään iltatorille tuotteitaan, vaikka kotona virkattuja pannulappuja, Koskinen muistuttaa.

Myyntipaikoista iltatoreilla ei veloiteta maksua.

Uutena ohjelmana tori-iltamiin saapuu Lasse Lemmetin 18. heinäkuuta luotsaama iltahuutokauppa, johon otetaan tavaraa vastaan heinäkuun alusta alkaen. Tapahtuma on aiheuttanut kysyntää hyvissä ajoin.

– Ihmiset ovat soitelleet jo mihin tavarat saa tuoda. Sanoin, että tuokaa tänne meidän tiloihimme. Perataan sitten mitä otetaan mukaan ja mitä ei. Iltahuutokauppaan ei ole enää pitkä aika, joten kauhean suurta tavaramäärää ei voida ottaa, Lemmetti mainitsee.

Kesä erottuu Lemmetin mukaan huutokauppameklarin kalenterissa muusta vuodesta. Silloin ihmisillä on aikaa myydä pois muun muassa läheisten kuolinpesiä tai omaa turhaksi jäänyttä irtaimistoa.

Omia tai menehtyneen läheisen esineitä myydessä on syytä muistaa, että tunne- ja jälleenmyyntiarvo eivät aina kohtaa.

– Kultakorun pitää olla designkoru, että siitä saa enemmän kuin romuhinnan. Koruilla on usein suuri tunnearvo, mutta ne ovat niin helposti katkeavaa tavaraa, että kullasta saa harvoin romuhintaa enempää. Sellaiset kannattaa jättää perinnöksi, Lemmetti toteaa.

Lukuunottamatta esineitä, joiden tunnearvo on rahallista suurempi Lemmetti rohkaisee tuomaan tavarat aina huutokaupattavaksi sen sijaan, että ne heitettäisiin suoraan roskalavalle. Lähes kaikki saadaan aina myydyksi.

Iltatorien aiemmilta kesiltä tutuksi tullutta ohjelmaperinnettä jatkaa Treffitori, jossa Seppo Helenius haastattelee ansioituneita laitilalaisia tai Laitilasta ponnistaneita oman alansa vaikuttajia. Tänä vuonna kuulumisistaan kertovat kirjailija Marko Laihinen, Satakunnan sairaanhoitopiirin hyvinvointiasiantuntija Piia Astila ja Kulttuuriseura Untamala ry:n puheenjohtaja Samuli Muuvila.

Vanhojen tuttujen tapaamiseen nivoutuva yhteisöllisyys toimiikin iltatorien kantavana ajatuksena.

– Toivon, että laitilalaiset, kesäasukkaat ja muut matkailijat ottavat iltatorin kuin omaksi olohuoneekseen, Koskinen päättää.​

 

Torstain Iltatorit kesällä 2019

27.6. Teemana kylät. Esiintyjänä Laitilan Mieslaulajat.

4.7. Teemana Pop-up -kirppis. Esiintyjänä laulu-ja soitinyhtye Wakkarit.

11.7. Treffitori. Seppo Helenius juontaa ja laulaa.

18.7. Iltahuutokauppa. Tavaraa voi toimittaa Lasse Lemmetille (p. 040-5822100) 1.-17.7. Esiintyjänä Vakka-Suomen harmonikkakerho.

25.7. Jazzkukon iltatori. 

1.8. Tanssahtelua torilla Elina Rautasen johdolla. Mukana Laitilan pelimannit.

8.8. Teemana lähiruoka. Esiintyjänä Laitilan soittokunta.