Kojut tekevät Munamarkkinat

0
Kojuverkoston nouseminen Laitilan keskustaan alkaa Munamarkkinalauantaina jo kukonlaulun aikaan. Kuvaaja: Ilkka Simola

Karnevaalitunnelman Laitilan keskustaan ensi viikon Munamarkkinoilla luovien myyntikojujen paikkavaraukset alkoivat tuttuun tapaan jo viime syksynä. Tapahtumaan osallistuvat torimyyjät saavat varauskaavakkeen, jolla he voivat varmistaa myyntipaikan myös tulevalle kesälle. Myyntipaikan voi varata aivan tapahtuman lähipäiviin asti. Kojupaikkoja on vapaana vielä muutamia tapahtuma-alueen reunamilla.

Paikkojen hinnoittelu nousi tälle vuodelle 10 prosenttia, mutta myyntipaikkavastaava Tuula Läspän mukaan ne ovat käyneet kaupaksi menneiden vuosien malliin.

– Myyntipaikkojen hinnat ovat 60 eurosta 200 euroon ja sähkön hinta tulee siihen lisäksi. Voimavirta maksaa 30 euroa ja tavallinen 20 euroa. Hinnoittelu määräytyy myyntipaikan sijainnin mukaan, Läspä kuvailee.

Markkinaviikonlopun merkittävä yleisömagneetti on Karjuteltta Festival, joka tuo uudella paikallaan kansalaistorilla ääntä ja elämää keskustaan.

– Karjuteltan uusi sijainti kaupungintalon vieressä saattaa aiheuttaa sen, että Keskuskadulla kuljetaan entistä enemmän, markkinayhdistyksen puheenjohtaja Jukka Alkio pohtii.

Uuden Karjutelttasijainnin mahdollista vaikutusta markkinakävijöiden liikehdinnän painopisteeseen ei ole huomioitu myyntipaikkojen sijaintiin perustuvaan hinnoitteluun vielä tänä vuonna.

Munamarkkinoiden myyntikojuille ei ole osoitettu myyntiartikkelikohtaisia, paikalle saapumista rajoittavia kiintiöitä niitä kauppaaville toimijoille.

– Sanon usein ruokamyyjille, että meillä myydään jo samaa tuotetta. He sanovat vain, että tulevat silti. Myyjät ovat sanoneet, että täällä myy hyvin ja ihmiset todella ostavat Munamarkkinoilla, Läspä kertoo.

Myyntipisteiden sijoittelussa on jo oma työnsä, koska ruokakojut eivät voi sijaita hajuhaittojen takia vaatteita myyvien toimijoiden vieressä. Se on silti vain yksi langoista, joka kojuverkoston rakentamisessa on pidettävä käsissä

– Lauantaiaamuna on aika kaaos, koska jo silloin kymmenisen yöllä saapunutta ryhmää on kysymässä paikkojaan. Viime vuosina on käynyt niin, että myyjä on tällännyt kojunsa ihan eri paikkaan levittäytyen, kuin hänelle on annettu. Parkkipaikkoja kysyville myyjille olen joutunut myös välillä vastaamaan, että en osaa sanoa missä on vapaata, Läspä luettelee.

Kiertävien markkinamyyjien keskuudessa on Läspän mukaan meneillään sukupolven vaihdos, joka verottaa ammatinharjoittajien määrää. Munamarkkinoilla kielteinen kehitys ei kuitenkaan yleisölle näy.

Laitilassa vierailee markkinaviikonloppuna Alkion arvion mukaan yli 60 000 kävijää, joten on syytä olettaa Munamarkkinoiden olevan merkittynä isolla jokaisen kojumyyjän kalenteriin.

– Vanhemmat torimyyjät jäävät pois ja joillakin on vaikea saada toiminnalle enää jatkajia. Ilmiö on kaikkialla Suomessa, mutta olemme saaneet myös uusia kasvoja tällekin vuodelle, Läspä toteaa.

Muiden muassa perinteinen markkinaherkku metrilaku näkyy tänäkin vuonna suurella edustuksella Munamarkkinoiden katukuvassa. Sitä myy lähes 15 kojua.