Laitila Laulaa -yhteislaulusarja käynnistyi

0
Vakka-Suomen musiikkiopiston Jussi Kauranen säesti koskettimilla ja Jukka Vehmas harmonikalla, kun Seppo Helenius johti Poukan talolle saapuneen sankan väkijoukon muodostamaa kuoroa. Kuva: Aleksi Mäkelä

Poukan talon pihan täytti tiistai-iltapäivällä ryhdikäs musisointi, kun kesän ensimmäinen Laitila Laulaa -yhteislaulutilaisuus näki päivänvalon. Laitilan kaupunki ja Laitilan Vanhaintuki ry järjestävät tänä kesänä viisi laulutapahtumaa säännöllisesti kahden viikon välein tiistaisin.

Vieraita Poukan talolle oli tullut tilaisuuden alkaessa siinä määrin, että viimeisinä paikalle saapuneille ei tahtonut löytyä heti istumapaikkaa.

Laitilan kaupungin kulttuurisihteeri ja kotiseutuneuvos Jukka Vehmaksen mukaan tapahtuman kokonaiskävijämäärä ylsi noin 150 henkeen, joka on Laitilan puitteissa ennätysmäinen vastaavassa tilaisuudessa.

Raija Vähätalo osallistui Poukan talolla ensimmäistä kertaa Laitilan kesän perinteiseen yhteislaulutapahtumaan.

– Ennen on ollut töitä esteenä, mutta nyt pääsin tulemaan. Luulen, että tulen uudestaankin laulamaan. En harrasta musiikkia sen enempää, mutta pidän laulamisesta ihan omaksi iloksi. Aion ottaa kesällä rennosti tehden pieniä matkoja tuttavien luo kotimaassa, Vähätalo kertoo.

Vehmas painottaa, että aiempien vuosien yhteislaulujen järjestäjinä toimivat useat eri tahot. Ennen ne järjestettiin yksittäisinä tapahtumina toisin kuin kuluvan kesän laaja laulutilaisuuksien sarja.

Ensimmäisen Laitila Laulaa -kokoontumisen teemana olivat kesä ja kasvit. Yleisöä osallistettiin tapahtumien henkeen jo niiden suunnitteluvaiheessa.

– Keräsimme toukokuussa ihmisiltä toiveita lauluista ja teemoista, joita he haluavat kuulla tilaisuuksissa. Ja kaikenikäiset ovat tervetulleita niihin, Vehmas mainitsee.

Neljän jäljellä olevan tapahtuman teemoina toimivat niiden saapumisjärjestyksessä lueteltuna keinulaulut, kaupungit, eläimet ja vanhat koululaulut.

Jokainen laulutapahtuma on Vehmaksen mukaan tarkoitus pitää luonnon puitteissa taivasalla, kunhan sade ei saavu konsertteihin kuokkavieraaksi. Toinen kantava ajatus Laitila Laulaa -tilaisuuksien järjestämissijainneissa on se, että kaikki viisi laulupäivää pidetään eri paikoissa.

–  Kaikki tilaisuudet sijaitsevat Laitilan keskustan tuntumassa. Jos järjestämme yhteislaulut myös ensi kesänä sarjana voi olla, että levittäydymme sivummalle keskustasta. Kohti pieniä kyliä, Vehmas suunnittelee.

Vaihtuvien sijaintien lisäksi jokaista yhteislaulupäivää isännöivät tai emännöivät eri juontajat, joiden vastuulla on myös esilaulajan vastuullinen rooli.

Laitila Laulaa -yhteislaulutilaisuudet kesällä 2019:

25.6. Lukutuvan piha, laulattamassa Farmari Sisters

9.7. Kaupungintalon piha, laulattamassa Petri Laitinen

23.7. Kirjasto, laulattamassa Rami Rafael

6.8. Opistotalo, laulattamassa Jussi Kauranen

Tapahtumat alkavat klo 14.