Varppeen koulun oppilaiden kokemus oppimisympäristöstä tavanomainen – Oireilua silti tavanomaista enemmän

0
Varppeen koulun ja lukion opiskelijoille järjestettiin huhtikuussa infotilaisuus, jossa kerrottiin koulun sisäilmaongelmien syistä ja tulevista korjaustoimenpiteistä. Aikaisemmin keväällä opiskelijat vastasivat Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta tilattuun sisäilmakyselyyn. Kuva: Hanna Hyttinen

Laitilan Varppeen koulun ja lukion opiskelijat sekä henkilökunta osallistuivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tilattuun tutkimukseen, jossa selvitettiin sekä heidän havaintojaan oppimisympäristöstä että heidän mahdollisia oireita.

Laitilan sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen kertoo, ettei tuloksissa ollut mitään yllättävää, koska kiinteistöjä on tutkittu syksystä asti ja niistä on löytynyt korjattavaa.

– Ehkä se on mielenkiintoinen havainto, että oppilaiden kokemus koulun sisäilman laadusta on pääsääntöisesti tavanomainen, mutta oppilaiden raportoima oireilu on tavanomaista yleisempää, hän lisää.

THL:n toimittaman raportin mukaan Varppeen koulun oppilaat ovat kokeneet hieman tavanomaista enemmän homeen tai maakellarin hajua tai ilman tunkkaisuutta. Sen sijaan melua he kokivat vähemmän kuin vertailuaineistossa keskimäärin.

Oireista hengitystieoireet ja alahengitystieoireet olivat tavanomaista yleisempiä ja silmäoireet hieman tavanomaista yleisempiä kuin vertailuaineiston kouluissa. Sen sijaan iho- tai yleisoireet olivat tavanomaisella tasolla. THL:n kokonaisarvio oireilusta on, että se on tavanomaisesta poikkeavaa.

 

Lue lisää 4.6.2019 lehdestä