Kaupunkipyörät saapuivat Raumalle

0
Kaupunkipyörät ovat osa Rauman katukuvaa seuraavan kolmen kuukauden ajan. Kuva: EASYBIKE

Easybike-kaupunkipyörät ovat käytettävissä Raumalla tästä päivästä alkaen lokakuun puoliväliin asti. Kaupunkipyörät, joita on yhteensä 50 kappaletta ovat kokeilussa Raumalla ensimmäistä kertaa. Pyörien pysäköintialueita kaupunkiin tehtiin 13 eri sijaintiin.

Ennen kaupunkipyörän käyttämistä pitää ladata Easybike-älypuhelinsovellus ja rekisteröityä siellä palvelun käyttäjäksi.

– Kun henkilö on rekisteröitynyt palveluun ja ladannut Easybike-lompakkoonsa rahaa, saa pyörän lukituksen avattua skannaamalla pyörässä olevan QR-koodin. Lukon auettua sovellus alkaa laskea matkan kestoa. Kun pyörä lukitaan halutulla pysäkillä, sovellus lopettaa laskemisen, Rauman kaupungin yritysneuvoja Ada Silén kertoo.

Sovelluksesta löytyy myös sijainnit kaupunkipyörien pysäköintialueille, jotka ovat geoaidattuja ja tarjoavat telineet kaupunkipyörille. Palauttaessaan pyörän pysäköintialueelle käyttäjän pitää varmistaa, että sovellus tunnistaa matkan päättyneeksi. Pyörät on palautettava aina ja ainoastaan niille tarkoitetuille pysäköintialueille.

Silén uskoo, että päätös kaupunkipyörien jatkosta Raumalla venyy ensi vuoden puolelle sen jälkeen, kun nykyinen sopimus Easybiken kanssa loppuu lokakuussa.

– Saamme syksyllä Easybikelta dataa siitä, kuinka paljon ja missä pyörillä ollaan ajettu. Analysoimme tuloksia ja heillä on toki taloudellinen näkökulma liittyen yrittäjän riskiin, Silén täsmentää.

Ajatus kaupunkipyörien hankkimisesta Raumalle nousi esiin jo viime kesänä. Aktiivinen neuvottelu Easybiken kanssa käynnistyi tammikuussa.

Ennen päätöstä yhteistyöstä Rauman kaupunki tiedusteli käyttäjäkokemuksia muilta kaupungeilta, joilla on jo takanaan yhteisiä kilometrejä Easybiken parissa.

– Olimme yhteydessä Tampereelle ja Imatralle, jossa kaupunkipyöriä on ollut jo jonkin aikaa, Silén kertoo.

Kaupunkipyörällä ajaminen maksaa euron alkavalta puolelta tunnilta. Opiskelijat saavat pyöräillä ensimmäisen 30 minuuttia 50 sentin hinnalla.

Kaupunkipyöräkokeilun toteuttaa Rauman kaupunki ja Easysourcing Nordic Oy. Rauman KTK Oy vastaa pysäköintialueiden pyörämäärän tasapainottamisesta siirtäen kaupunkipyöriä tarvittaessa pysäkkien välillä.

Palvelusta ja pyöristä vastaava EASYBIKE on tamperelainen yritys. Mahdolliset korjaustoimenpiteet kaupunkipyöriin suorittaa Suomisen Pyörä Oy.

Muokattu 15.7. klo 15:00. Lisätty Silénin antamat kommentit.