Teollisuustuotanto joutui toukokuussa laskusuhdanteeseen

0
Laitilan teollisuustoimijoista muun muassa Pilkington Automotive kulkee maanlaajuisesta heikommasta toukokuusta huolimatta vahvassa myötätuulessa. Tehtaan tilat laajenivat alkukesällä 450 neliömetrin verran. Arkistokuva.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan kausitasoitettu teollisuustuotanto laski toukokuussa Suomessa 2,8 prosenttia huhtikuusta. Työpäiväkorjattu tuotanto laski vuoden 2018 toukokuuhun verraten 0,3 prosenttia.

Kuluvan vuoden tammi–toukokuun aikana työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi kuitenkin 1,6 prosenttia verrattuna samaan aikaväliin vuosi sitten.

Eniten teollisuuden kausitasoitetuista päätoimialoista laski toukokuussa kaivostoiminta peräti 37,5 prosentin laskulla. Sukelluksen takana ovat useat huoltoseisokit. Toiseksi eniten hiipui sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto 8,5 prosentin heikentymällä huhtikuusta. Kolmatta sijaa toukokuun tappiollisissa toimialoissa pitää metalliteollisuus 4,5 prosentin kuihtumisellaan huhtikuusta.

Vastoin yleistä trendiä eräät päätoimialat kasvattivat kuitenkin tuotantoaan toukokuussa huhtikuuhun verraten. Merkittävin näistä oli sähkö-, kaasu- ja lämpöhuollon toimiala, jonka tuotanto nousi 2,6 prosentilla.