Tulipalo sahalla syttyi käymisreaktiosta

0
Pelastuslaitos suoritti perjantaina palopaikalla jälkitarkastuksen hakien samalla loput sammutuskalustostaan. Arkistokuva. Kuva: Satu Heijari

Torstaina Kuusiston sahan pihalla kyteneen tuhansien kuutioiden kokoisen kuorikasan syttymissyy on selvinnyt.
– Palo syttyi käymisreaktiona. Isossa kasassa tapahtui käymistä, joka aiheutti lämpötilan nousemisen syttymislämpötilaan asti. Kasa alkoi palamaan sisältäpäin hiljalleen kytemällä, jolloin se ei tarvitse palaakseen paljon happea. Palon saatua piston kasan pintaan se alkoi palaa liekillä ja levitä nopeasti pintaa pitkin, kertoo Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Marko Virolainen.

Hälytys Teollisuustielle tuli torstaina hieman ennen puoli neljää iltapäivällä. Viimeinen pelastustoimen yksiköistä poistui paikalta noin yhdeksältä illalla, joten sammustustyö sahalla kesti yhteensä lähes kuusi tuntia.

Helpoin tapa ennaltaehkäistä käymisreaktiosta syttyvät palot on Virolaisen mukaan kasata kesäkuumalla ulos vain maltillisen kokoisia kasoja, jotka muodostuvat helposti palavasta materiaalista. Useiden kasojen on oltava tarpeeksi kaukana toisistaan, jotta yhden syttyessä tuli ei leviä laajemmalle alueelle.
– Kasan ollessa hyvin tiivis käymistä ei pääse tapahtumaan. Kasaan tulee väkisinkin ilmaa, jos se ei ole myös reunoilta tiukka. Silloin se on alttiimpi käymiselle, Virolainen lisää.

Lisää aiheesta huomisen lehdessä.