Fertilex muuttaa märän lannan pelleteiksi

0
Kuivan pelletin hyviin puoliin verrattuna nestemäiseen lannoitteeseen kuuluu se, että kasvi pystyy hyödyntämään kaikki kuivan sisältämät ravinteet. Kuva: Munax.

Vuonna 2018 Mynämäelle perustettu Fertilex pyrkii ratkaisemaan menetelmällään märän lannan ympäristövaikutukset. Yritys tuo markkinoille luomukelpoisen lannoitepelletin. Liete muuttuu helposti kuljetettavaan ja pieneen tilaan menevään muotoon, jonka ravinnepitoisuudet ovat korkeat.
Fertilexin uutuuspelletin erityisenä vahvuutena on estää valumien siirtyminen vesistöön. Orgaanisessa pelletissä oleva hiili sitoo veden tehokkasti.

Maatalouden, kuntien jätevesihuollon ja teollisuuden vesipitoisten bioperäisten lietteiden volyymit ovat useita miljoonia tonneja vuositasolla. Suomi on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2025 kaikesta lietteestä jo 50 prosenttia prosessoidaan.

Nestemäinen liete sisältää merkittävän määrän arvokkaita ravinteita, mutta nestemäisessä muodossa sen sijoittaminen tuottaa haasteita.
­ – Ympäristöstä huolta kantavalle nämä asiat ovat olleet jo pitkään mielessä. Fertilexin taustavaikuttajat olivat omilla tahoillaan miettineet ratkaisuja. Viime syksynä löysimme toisemme ja asiat lähtivät rullaamaan vauhdilla. Olemme tekemässä Mynämäelle nyt jotain uutta ja merkittävää, valottaa Fertilex Oy:n osakas ja toimitusjohtaja Jyrki Uurtio.

Lisää aiheesta huomisen lehdessä