Laitilan liikennevalot takkuilevat ajoittain – pysyvä ratkaisu ongelmaan saadaan vasta koneiston vaihtamisella

0
Uusikaupunki-Eura-tietä ajavien ajoneuvojen on vaikea toisinaan päästä ylittämään Kasitietä, kun liikennevalot jämähtävät pitkäksi aikaa punaisille. Viimeksi valot olivat epätoiminnassa viime viikolla. Arkistokuva

Laitilan ainoiden liikennevalojen toiminnassa on ajoittain häikkää. Ongelmana tuntuu useimmiten olevan se, että Uusikaupunki–Eura-tietä ajaville Kasitien ylittäjille valot eivät vaihdu vihreiksi, vaan lukkiutuvat näyttämään punaista valoa.
– Tätä vikaa on yritetty korjata, mutta näyttää siltä, että ongelmaa ei saada lopullisesti ratkaistua vaihtamatta koko liikennevalojen ohjauskojetta, harmittelee tienpidon projektipäällikkö Juha Mäki Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Laitilassa ongelmana ei ole vain takkuileva koneisto vaan myös se, että niiden valmistaja ei tarjoa enää korjaustukea.
– Liikennevalokoneisto on Siemensin, joka on vetäytynyt liikennevalomarkkinoilta pois. Niinpä vikojen korjaamiseen ei ole saatavilla enää koneenvalmistajan tukea, mikä hankaloittaa erityisesti näiden mutkikkaampien ongelmien korjaamista.
Mäki kertoo, että pysyvä ratkaisu nykyiseen ongelmaan saadaan vasta, kun koneisto vaihdetaan.
– Tämän vuoden budjettiin sitä ei ehkä enää pystytä lisäämään, mutta ongelman vakavuuden vuoksi koneisto olisi varmasti syytä pyrkiä uusimaan ensi vuoden budjetista.
Liikennevalokojeen uusiminen tulee sikäli hankalaan saumaan, että Kasitien perusparannustöiden yhteydessä Laitilan valoristeys on tarkoitus muuttaa eritasoliittymäksi.
– Hanke on nyt tiesuunnitteluvaiheessa ja mikäli sen rahoitus varmistuu pikaisesti, niin rakentaminen voisi alkaa jo vuonna 2021. Toisaalta voi myös olla, ettei rakentamistyöhön päästä näin nopealla aikataululla, mikäli rahoituspäätös ei etenekään jouhevasti, hän lisää.

Mäki tietää takkuilevien liikennevalojen kiristävän valon vaihtumista pitkään – tai turhaan – odottelevien hermoja.
– Kyllä siinä tunteet kuumenevat, kun näkee, että muista suunnista ajoneuvot pääsevät vuorollaan risteyksestä eteenpäin, mutta itselle punaiset palavat koko ajan.
Tienpidon projektipäällikkö Juha Mäki korostaa, että valojen toimimattomuudesta on aina hyvä ilmoittaa.
– Palaute on erittäin tervetullutta, sillä ongelmista ei välttämättä tule automaatti-ilmoitusta. Kun viasta tulee tieto, niin paikalle lähtee aina huollosta vastaava urakoitsija.

Ilmoituksen tieliikenteen ongelmista voi tehdä osoitteessa palautevayla.fi/aspa tai puhelimitse 0200 2100.