Sähläys loppuu hyvällä ohjelmalla – Laitilalainen perheyritys ratkoo asiakkaidensa varastonhallinnan ongelmia

0
Turun toimistolla pidetään perheyrityksen yhteinen palaveri noin kerran kuussa. Marjaana Sjölund (vas.), Martti Sjölund ja Kristian Sjölund. Kuvat: Pirkko Varjo.

Laitilalainen perheyritys ratkoo asiakkaidensa varastonhallinnan ongelmia. Yritykselle on ihanteellinen lähtötilanne, kun asiakas ei tiedä, mitä se tarvitsee.

Laitilalainen perheyritys Pulmaton tuottaa asiakkailleen yksilöllisiä ohjelmistoja esimerkiksi varastonhallintaan. Yritysidea on koko ajan ollut sama, mutta kauppa alkoi käydä vasta sitten kun yrittäjät tajusivat, että yrittivät avata vääriä ovia.
– Meillä oli tuote, jonka ajattelimme hyödyttävän erityisesti pieniä yrityksiä. Eivät ne pienet yritykset olleetkaan kiinnostuneita. Ehkä me olimme silloin, 2012, vielä vähän aikaamme edellä, toimitusjohtaja Martti Sjölund kertoo.

Suurin asiakaskunta Pulmattoman varastonhallintaohjelmisto Valvomolle on löytynyt isohkoista yrityksistä. Järjestelmä voidaan sovittaa yrityksessä käytettävään toiminnanohjausjärjestelmään, ja se voidaan rakentaa jokaiselle asiakkaalle erikseen.
– Erään asiakkaan varastolta esimerkiksi lähti aiemmin vain 60 prosenttia tavarasta ajallaan. Nyt kun siellä on meidän varastonhallintajärjestelmämme käytössä, niin sitä lähtee 90 prosenttia. Järjestelmän avulla kaikenlainen sähläys jää pois, Tiina Sjölund kuvaa.

Martti ja Tiina Sjölundin koti ja toimisto ovat maalaismaisemissa Suontaan kylässä. Sivutoimena pariskunta viljelee Tiinan kotitilaa.

Varastonhallintajärjestelmän lisäksi Pulmaton tarjoaa ratkaisuja tiedonvälitykseen ja sähköiseen kaupankäyntiin. Tilaukset, laskut ja reklamaatiot voidaan käsitellä täysin automaattisesti, mikä vähentää yrityksissä tehtävää rutiinityötä huomattavasti.
– Esimerkiksi sähköinen lasku tarkoittaa usein vielä sitä, että lasku tulee sähköpostin liitteenä pdf-tiedostona ja vaatii manuaalista käsittelyä ennen kuin se on hoidettu. Meidän sähköinen tiedonvälitysportaalimme lukee tietoa mistä tahansa järjestelmästä ja vie sen lähes mihin tahansa järjestelmään.
– Suuryrityksissä vastaavia järjestelmiä on ollut jo pitkään. Pienemmille yrityksille ne ovat olleet liian kalliita. Se, että me olemme tässä kilpailukykyisiä johtuu siitä, että olemme pieni perheyritys ja myös siitä, että tiedon välittäminen on tullut helpommaksi kuin ennen.
– Ihanteellinen lähtötilanne on se, että asiakas ei tiedä, mitä hän tarvitsee, mutta tuntee, ettei homma toimi.

Martti ja Tiina Sjölundin lisäksi yrityksessä ovat mukana omat lapset Kristian Sjölund ja Marjaana Sjölund. Yritys perustettiin alun alkaen sillä ajatuksella, että kun sukupolvenvaihdoksen aika tulee, se on mahdollisimman helppo.
Kristian ja Marjaana vastaavat Turussa toimistoa pitävästä Pulmaton Solution Oy:stä ja vanhemmat Pulmaton Oy:stä, jonka kotipesä on Laitilan Suontaan kylässä. Tiina ja Pulmaton Solutionin toimitusjohtaja Kristian huolehtivat asiakkaista, Martti ja Marjaana koodaavat.

“Huippukoodarin täytyy olla matemaattisesti lahjakas, kyetä loogiseen ajatteluun ja olla luova. Jos tällaisia ominaisuuksia löytyy, niin aika pienelläkin koulutuksella voitaisiin saada uutta työvoimaa ei vain nuorista, vaan esimerkiksi alan vaihtoa suunnittelevista yli viisikymppisistä.”

Sjölundit uskovat, että pienelle, ketterälle ja konsultoivalle suomalaisyritykselle on jatkossakin tarvetta. Kasvu on toivottavaa, mutta alan työvoimapula on esteenä. Koodarin ja hyvän koodarin välillä on ero, jota ei kurota umpeen vain koulutuksella.
– Huippukoodarin täytyy olla matemaattisesti lahjakas, kyetä loogiseen ajatteluun ja olla luova. Jos tällaisia ominaisuuksia löytyy, niin aika pienelläkin koulutuksella voitaisiin saada uutta työvoimaa, ei vain nuorista, vaan esimerkiksi alan vaihtoa suunnittelevista yli viisikymppisistä.

 

Teksti ja kuvat: Pirkko Varjo. 

 

Lisää juttuja yrityksistä ja maakunnan työllisyydestä Rekryexpo-liitteessä

Julkaisimme tiistaina 8.11. laajan katsauksen Varsinais-Suomen työpaikkoihin ja erityisesti it-alan osaajapulaan liittyvistä aiheista Rekryexpo-liitteessä. Printtiliitteen lisäksi luettavaa löytyy myös Rekryexpon laajennetusta digilehdestä. Löydät laajennetun digilehden verkkosivujemme kautta. Päälehden jälkeen luettavissa on laajennettu Rekryexpo-digilehti.

Tässä aiheita, jotka löydät vain Rekryexpon digiversiosta:

  • Palkkatuki toimii yrityksissä huomattavasti paremmin kuin julkisella sektorilla
  • Bottikuiskaajat opettavat tekoälyä työttömyysturva-asioissa
  • Somerolainen Laukamo: Maailman meno koskettaa kotimaan yrityksiä
  • Tietoturva, verkkoturva, kyberturva
  • Turkulainen ohjelmistotalo: Jalat maassa, tuote pilvessä

Rekryexpo-tapahtuma Turun messukeskuksessa 20.11.2019 kello 10–17.