Apuvälinelainaus siirtyy Tyksin alaisuuteen

0
Kyynärsauvat ja rollaattorit ovat useimmin lainattujen apuvälineiden joukossa, kertoo vastaava fyoterapeutti Terhi Saloniemi terveyskeskuksen apuvälinelainaamosta.

Arto Kanerva

Laitilan terveyskeskuksen apuvälinelainaus toimii vuodenvaihteen jälkeen TYKSin alaisuudessa liittyessään mukaan alueelliseen apuvälinekeskukseen. Asiakkaille näkyvät muutokset ovat vähäisiä, kertoo vastaava fysioterapeutti Terhi Saloniemi . Suurin muutos lienee se, että Turusta tai Ugista saadut apuvälineet voi jatkossa palauttaa Laitilan terveyskeskukseen.

– Lainaamo on suljettuna tammikuun 2. ja 3. päivinä, jotta saamme kaikki välineet kirjattua käyttöön otettavaan uuteen järjestelmään. Tähän asti kaikki lainaukset on hoidettu vähän vanhanaikaisesti paperilla, Saloniemi kertoo.

Saloniemen mukaan alkuvaiheessa asiakkaat saattavat joutua hetken odottamaan, mutta hän toivoo, että kaikilla riittää hiukan kärsivällisyyttä.

Tähän asti apuvälinelainauksessa on voitu hiukan joustaa ja antaa apuvälineitä lyhytaikaiseen kokeiluun, lääkärin suosituksesta.

– Jatkossa meidän on noudatettava tiukemmin valtakunnallisia apuvälineiden myöntämisperusteita, jolloin suurin osa lainauksista perustuu diagnooseihin.

– Kaikki eivät tästä toiminnasta tiedä ja moni ensimmäistä kertaa asioiva kysyykin, että mitä tämä maksaa. Ei maksa mitään, tämä on asiakkaille ilmainen palvelu, Saloniemi toteaa.

Apuvälinelainoja on vuosittain varmasti satoja, mutta sen tarkemmin Saloniemi ei lähde määrää arvioimaan. Useimmiten lainatut välineet ovat kyynärsauvat, wc-korokkeet, suihkutuolit ja rollaattorit.

Saloniemi muistuttaa, että apuvälinelainaus on avoinna ilman ajanvarausta arkisin kello 8.30 – 10, samaan kellonaikaan on avoinna myös puhelinpalvelu 050 559 5777 (Terhi) ja 040 730 0834 (Maarit).

– Toiveena on, että kaikki asiointi tapahtuisi noihin kellonaikoihin, koska muina aikoina otamme vastaan fysioterapian asiakkaita ajanvarauksella.