“Ei mummi saanut telkkarista miestä, mutta mummi sai parhaan ystävän”

0
Maajussille morsian -ohjelmassa Jouko etsi itselleen morsianta pöydän päässä istuvan juontajan Vappu Pimiän johdolla. Pöydässä farmiviikolle päässeet Merja (vas.), Arja ja Joukon vieressä istuva Lotta.

Runsaasti myönteisiä kommentteja, supinaa selän takana, kädestä kiinni ottamisia ja jopa valokuvauspyyntöjä, niitä on Arja Kiveinen tänä syksynä saanut esiintymisestään Maajussille morsian -ohjelmassa.

– Jotkut vanhemmat ihmiset ovat vaikkapa kaupassa ottaneet kädestä kiinni, eikä sanoneet mitään, Arja hymyilee.

Hän on saanut kuulla olevansa ohjelmassa reipas, ihana ja juuri sellainen kuin onkin. Yhdeltä tutulta hän sai neuvon, että olisi pitänyt flirttailla enemmän.

– Kukaan ei ole mitään pahaa sanonut. Yksi nainen kiitteli, että ihana, että uskallat olla oma itsesi ja murretta puhella, Kiveinen kertoo hymyillen.

Hänestä kokemus on ollut mahtava, eikä hän vaihtaisi mitään pois.

– Nyt osaa ajatella ohjelman tekemistä eri tavalla.

Arja Kiveinen tavoitteli ohjelmassa Jouko-nimistä maajussia Hyvinkäältä. Arja pääsi kolmen joukkoon, mutta ei tullut valituksi.

– Oli se huojennus. Jos hän olisi valinnut minut, ei siitä olisi pidemmän päälle tullut mitään, Arja Kiveinen paljastaa.

Viime syksynä Maajussille morsian -ohjelmasta esitettiin 12. tuotantokausi. Ohjelmaformaatti oli Arja Kiveiselle tuttu. Maaliskuussa maajussien esittelyvideot nähtyään, hän kiinnostui Joukosta.

– Mietin että kirjoitan, ja sitten että en kirjoita. Lopulta kirjoitin sähköpostin viimeisenä mahdollisena ehtoona, parisen vuotta yksikseen ollut Arja muistelee.

Vapun jälkeen hänelle soitettiin, että Jouko on valinnut hänet ryhmätapaamiseen Naantaliin.

– Silloin alkoi käsi hakkaamaan. Olisi tehnyt mieli huutaa, että jee mä pääsen Naantaliin, Arja kuvailee tunteitaan, jotka hän joutui peittämään, jottei olisi paljastanut mitään.

Arja Kiveinen otti vapaapäiviä Kodjalan koulun ravitsemistyöntekijän työstään, ja suuntasi toukokuussa ryhmätapaamiseen.

– Kaiken huipuksi Kodjalan koulusta tehtiin luokkaretki Naantaliin juuri tuona päivänä. Sain tuplasti jännitettävää, kun näin sieltä pöydän äärestä, kun tutut koululaiset kulkivat ihan vierestä. Pelkäsin, että kohta ne huutavat, että Arja on tuolla, Kiveinen kertoo sattumasta.

Koululaiset eivät nähneet Arjaa, mutta seuraavana päivänä Arja Kiveinen sai lapsilta kuulla, että Naantalissa oli juuri heidän luokkaretkipäivänään kuvattu Maajussille morsian -ohjelmaa. Oli siinä Arjalla pokassa pitelemistä.

Tuotantoyhtiö vaati, että ohjelmasta ei saa etukäteen kertoa mitään.

– Se valehteleminen. Se oli niin kauheaa, hän pudistaa päätään.

Farmiviikolle lähdettyään Arja Kiveinen kertoi esimerkiksi isälleen ja siskolleen menevänsä viikoksi kuntoutukseen.

Vertaistukea Arja sai ohjelman kautta tulleilta uusilta ystäviltään. Erityisesti farmiviikolle päässeestä naiskolmikosta, Arjasta, Merjasta ja Lotasta tuli läheiset.

– Meillä oli niin hyvä porukka. Farmiviikolla rupesimme sanomaan, että hyvää yötä siskot. Emme alkaneet mitenkään Joukosta kilpailemaan. Ei tässä iässä olla mustasukkaisia.

Etukäteen Arja Kiveiselle oli annettu ohjeeksi, että maatilalla jokaisena päivänä pitää olla erilaiset vaatteet. Kenkiä Arja pakkasi autoonsa enemmänkin, että sai sitten sieltä käydä valikoimassa.

Kuvauksissa tunteet Joukoa kohtaan olivat ristiriitaiset.

– Se komensi meitä. Me olimme kuin pieniä mukulia. Kahdenkesken hän oli ihan ok.

Arja Kiveinen kuitenkin tiedostaa, että vaikka kameroiden läsnäoloon tottui, niin teki se kanssakäymisestä erilaisen tilanteen.

Loppuviikosta oli selvää, että Jouko valitsee Lotan.

– He olivat niin läheisiä.

Maatilalta Arja matkusti Turussa asuvan Merjan kanssa yhdessä kotiin.

– Vaikken tullut valituksi, niin ei minulla ole mitenkään sellainen olo, että tarvitsisi hävetä ja johonkin maan alle mennä.

Merjan kanssa Arja on pitänyt yhteyttä tiiviisti. He soittelevat lähes viikoittain ja ovat käyneet yhdessä festivaaleilla sekä laivareissussa.

– Kymmenvuotias lapsenlapseni Wenla sanoi, että “ei mummi saanut telkkarista miestä, mutta mummi sai parhaan ystävän,” Arja naurahtaa.

Erikoista ohjelmassa olosta teki sen, että kesän alussa kuvatut tapahtumat eli syksyllä ohjelman lähetyksen aikataulun mukaan uudelleen. “Minä näin, kun sinä pussasit telkkarissa,” oli yksi Kodjalan koulun oppilaista kommentoinut Arjalle.

Maajussien ja morsianehdokkaiden pussausintoa kameroiden edessä eivät ohjelmantekijät ainakaan jarrutelleet.

– Meille painotettiin, että tämä on rakkausohjelma, ei tässä lähdetä kiukuttelemaan tai haukkumaan ketään.

Myös Joukon tiukat ohjeet traktorilla ajamiseen hämmensivät lapsia.

– Kui se sinulle niin huusi, kysyi yksi lapsista.

Tapahtumat välittyivät Arjan mukaan ohjelmasta melko todenmukaisesti.

– Kyllä minä sille Joukolle yritin sanoa, mutta ehkä minusta jollain tavalla tehtiin ohjelmassa liian kiltti, hän pohtii.

Kun Jouko valitsi Lotan, niin Arjalta kyseltiin, että onko kaikki ihan ok.

– Minä vastasin, että kyllä minä olen ihan ok, niin kuin olin ollut koko kesän, Arja nauraa.

Arjalla ei ole varmuutta siitä, ovatko Lotta ja Jouko yhä yhdessä.

– Kyllä me Merjan kanssa sitä meinataan kysyä, mutta antaa nyt vähän ajan kulua.

Arja Kiveinen viettää jouluaan omassa rakkaassa kodissaan ja nauttii erityisesti joulun valoista.

– Olen välipäivätkin kotona, joten teen jouluruokaa sillä lailla pikkuhiljaa, ettei kerralla tarvitse olla sillai ähky puhku, hän selittää ripeään tyyliinsä.

Mahdollisille tuleville sulhasehdokkaille muuten vinkiksi:

– Jos joku minut nyt veisi johonkin treffeille, niin ehkä minä en halua mihinkään suolle rämpimään, Arja kertoo.

Maajussille morsian

Ohjelman ideana on, että morsianta etsivistä maajusseista tehdään esittelyvideo.

Maajusseista kiinnostuneet henkilöt voivat lähettää maajusseille kirjeen.

Maajussit valitsevat kirjeiden joukosta kiinnostavimmat henkilöt ryhmätapaamiseen, joka järjestettiin 12. tuotantokaudella Naantalissa.

Ryhmätapaamisessa morsianehdokkaat vähenevät lopulta kolmeen, jotka maajussi kutsuu maatilalleen viikoksi.

Viikon päätteeksi maajussi valitsee kolmesta ehdokkaasta mieluisimman morsianehdokkaan.