Esteettömän uimarannan valmistelu tökkäsi hetkeksi kahden järven välille – Laitilan virallisten uimarantojen määrää tullaan mahdollisesti vähentämään

0
Särkijärvellä nautittiin vielä elokuussa helteistä. Arkistokuva

Kaupunginvaltuutettujen Tanja Raisto-Elon (kesk.) ja Pertti Pokin (sd.) keväällä tekemä valtuustoaloite esteettömän uimarannan rakentamisesta Laitilaan eteni viime maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyyn. Kaupunginhallitus kuitenkin palautti asian sivistysvaliokuntaan uudelleen valmisteltavaksi, sillä ehdotuksessa esteettömäksi uimarannaksi ehdotettiin Särkijärveä. Kuitenkin tulevan vuoden talousarvioehdotuksessa kunnostettavaksi rannaksi on nimetty Mustajärven uimaranta.

Ristiriita johtuu siitä, että sivistysvaliokunta käsitteli asiaa elokuussa, jolloin talousarvioehdotusta ei vielä ollut. Särkijärven kunnostamista perusteltiin sillä, että olisi järkevää kohentaa eniten käytettyä rantaa.

– Talousarvioehdotuksessa esteettömyys muutettiin helppokulkuiseksi, mikä tarkoittaa sitä, että pääsee esimerkiksi pyörätuolilla rantaan ja saunaan ilman hissiä veteen. Mustajärven uimaranta on tähän tarkoitukseen helpompi toteuttaa, kun sauna sijaitsee tasaisella maalla, kertoo sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen.

Ratkaisu asiaan on tarkoitus saada ensi kevään aikana.

– Joka tapauksessa on tarkoitus asiaa edistää, talous- ja hallintojohtaja Sirpa Romppainen vakuuttaa.

Laitilan kaupungissa esteettömiä liikuntapaikkoja ovat uimahalli, monitoimihalli ja jäähalli.

Esteettömyys
Esteettömyys mahdollistaa ihmisten asumisen kotonaan ja sujuvan osallistumisen muun muassa työntekoon, harrastuksiin, kulttuuriin ja opiskeluun.
Esteettömyys merkitsee myös muun muassa palvelujen saavutettavuutta, välineiden käytettävyyttä, tiedon ymmärrettävyyttä ja mahdollisuutta osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Esteettömyys on yhdenvertaisuutta ja osa kestävää kehitystä.
Esteettömyydessä ei ole kyse vain liikkumisen esteettömyydestä. Siinä otetaan huomioon myös esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja sähköiseen viestintään liittyvät asiat.
Lähde: Invalidiliitto.fi

Virallisia uimarantoja tullaan mahdollisesti vähentämään

Liikuntasihteeri Elina Rautanen ja liikuntapaikkamestari Sami Vaskelainen kiersivät viime kesänä Laitilan viralliset uimarannat, keräsivät niistä tietoja ja valokuvasivat ne. Liikuntatoimen mukaan virallisessa uimarantaluettelossa olevia rantoja tulee jatkossa tarkastella siitä näkökulmasta, että kannattaako osa poistaa hoidon piiristä tai antaa kyläyhdistysten ylläpidettäviksi.

– Virallisten uimarantojen vesi pitää säännöllisesti tutkia toukokuun alusta melkein jäihin asti. Näyte otetaan noin 4–5 kertaa uimakautena ja yksi näyte maksaa noin tuhat euroa. Lisäksi vedenlaadusta pitää laittaa tiedot rantaan, sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen selvittää.

Sivistystoimenjohtajan mukaan virallisten uimarantojen mahdollisella vähentämisellä haetaan kustannussäästöjä ja toiminnallista hyötyä henkilöstön työn suuntaamisessa.

Kiertokari-Laitinen kuitenkin painottaa, että virallisten uimarantojen vähentämisestä ei ole tehty mitään päätöstä.

– Asian etenemistä ei ole aikataulutettu vielä, mutta kevään aikana on hyvä tehdä strategisia päätöksiä, hän pohtii.

Laitilasta löytyy kahdeksan yleistä uimarantaa:
Hepojärven uimaranta
Kaurajärven uimaranta
Langjärven uimaranta
Mustajärven uimaranta
Pahkajärven uimaranta
Särkijärven uimaranta
Vallijärven uimaranta
Vähä-Tulejärven uimaranta