Kiinteistökauppa ja skeittipuisto puhuttivat Ugissa

0
Uusikaupunki ei aio korjata Alisenkadun varrella olevan kiinteistön vanhoja rakennuksia, vaan kaupan tarkoitus on keskustan kehittäminen. Nyt tiloissa toimii galleria ja yrittäjien joulupuoti.

Raija Herrala-Nurmi

Uudenkaupungin ensi vuoden talousarvion suurimmiksi erimielisyyksiksi muodostuivat muun muassa nuorten toivoma pumptrack- ja skeittipuisto sekä kiinteistön hankkiminen Alisenkadun varrelta keskustasta. Valtuusto käsitteli budjetin viime viikon maanantaina.

Liikekeskustan kehittämiseen tähtäävä tonttikauppa toteutuu äänin 24–19. Salin oikealla laidalla kiinteistön kehittäminen olisi haluttu jättää yksityisten asiaksi, vasemmalla uskottiin kaupungin omaan toimintaan. 150.000 euron kauppa koskee korttelin neljännestä, jolla nyt on vanhoja rakennuksia vähäisessä käytössä.

Strategian jalkauttamiseen, muun muassa tiedotukseen, varattu 80.000 euroa säilyi luvuin 29–14. Myös Kaupunginlahden pohjukkaan suunnitellun pumptrack- ja skeittipuiston suunnitelmat säilyivät koskemattomina äänin 29–13. Hankkeeseen on varattu 350.000 euroa, mutta summaa esitettiin karsittavaksi 60.000 euroon.

Pienten summien jahtia johti kokoomuksen valtuustoryhmä keskustan ja perussuomalaisten peesaamana. Jo ryhmäpuheenvuoroissa huomautettiin siitä, että kustannukset kasvavat ilman selkeää linjaa ja edessä olevan suuren sihy-investoinnin lisäksi myös muut investoinnit kasvavat.

SDP:n Seppo Laine muistutti siitä, että kaupunginhallituksen tavoitteena oli alun perin nollabudjetti, ja nimitetty taloustyöryhmä tulee jatkamaan työtään jo tammikuussa.

Keskustan Mika Sjöblom arvosteli investointeja kustannustiedottomiksi ja ehdotti muutosta talousarvion kokoamisprosessiin. Joissakin kunnissa valtuustoryhmät käsittelevät talousarvion jo ennen hallitusta. Sjöblom toivoi taloustyöryhmän aktiivisella toiminnalla palauttavan talouden raiteilleen.

Kokoomuksen Maija Junkola-Lehtonen kiinnitti huomiota muun muassa julkisten hankintojen tehostamiseen. Puolet kuntien menoista on hänen mukaansa hankintoja, joissa olisi suuret säästöjen mahdollisuudet kilpailua tehostamalla. Kilpailun toimimattomuuden takia kunta voi maksaa samasta työstä tuplasti yksityiseen verrattuna.

Junkola-Lehtonen tarttui myös Kalannin yläkoulun tarpeellisuuteen.

– Onko todellakin järkevää pitää kahta yläkoulua kymmenen kilometrin päässä toisistaan. Tästäkin pitää voida keskustella, totesi hän viitaten myös lähellä oleviin Laitilan ja Vehmaan yläkouluihin.

ProUusikaupunki-ryhmän Matti Ankelo huomautti vuokra-asuntotuotannon hitaudesta.

Pyöreästi 140 miljoonan euron talousarvioon tehtiin lopulta yksi muutos. Siitä poistettiin yksimielisesti 27.000 euroa sähkötoimisten työpöytien hankinnasta. Säästöesityksen perusteena oli se, että kilpailutuksia tehostamalla pöydät saa halvemmalla. Myös investointien otsikointi sai arvostelua kokouksessa.

Valtuusto sai myös tiedon, että aiemmin karsittu kiinteistötyönjohtajan vakanssi saadaan teknisiin palveluihin muista kuluista tinkimällä.