Kunnioitusta ja kiitollisuutta itsenäisyyspäivän puheissa

0
Itsenäsyyspäivän soihtukulkue Laitilassa on jo yli 60-vuotinen perinne. Mukana järjestelyissä ovat Laitilan Lumikit, Laitilan Eräsissit ja Laitilan VPK.

Itsenäisyyspäivänä jumalanpalveluksen jälkeen Laitilan sankarihaudalla puhunut reservin kapteeni Kari Laiho nosti esiin niin sanotun talvisodan ihmeen, jossa kansamme puolusti isänmaataan sisulla ja sydämellä.

– Tästä syntyi talvisodan henki, jonka ansiosta olemme tässä, voimme vapaasti kokoontua ja voin vapaasti puhua, mitä tarpeelliseksi tunnen, Laiho totesi.

Laihon mukaan sisällissodan jälkeen maan eheytyminen onnistui, koska päätöksenteko koettiin järkeväksi hoitaa edustuksellisen demokratian kautta neuvotellen ja rakentavassa hengessä niin kunnissa kuin valtion hallinnossakin.

Tästä syntyikin Laihon mukaan hyvää jälkeä ja maamme alkoi vaurastua jo 1920-luvulla. Tämä puolestaan takasi maamme yhtenäisyyden, talvisodan taustaihmeen jo ennen sotaa.

– Sodan tappiot olivat raskaat, miehiä kaatui ja lopulta suurvalta otti alueita pysyvästi haltuunsa. Takanani on sankarihauta. Siinä lepääviä kunnioitamme tänään ja aina, samoin kaikkia muita sodassa taistelleita ja kotirintamalla toimineita. Saamme ihannoida heidän kaikkien panostaan, jonka ansiosta itsenäisyytemme säilytettiin.

Laiho muistutti kuulijoille, miten veteraanisukupolven pyyteettömät ponnistelut sodan aikana ja jälleenrakennuksen vuosina loivat pohjan tämän päivän Suomelle, joka eri tutkimusten mukaan on maailman vakain, vapain ja turvallisin valtio.

– Noista asioista ja monesta muusta meidän on syytä olla aidosti tietoisia ja ylpeitäkin, muulloinkin kuin itsenäisyyspäivän aikaan.

Iltapäivän pimennyttyä lähti nuorten soihtukulkue paloasemalta kohti sankarihautaa, kuten kulkue on tehnyt jo yli 60 vuotta.

Sankarihaudalla vuorostaan puhunut abiturientti Annika Marttila kertoi, että nuoren näkökulmasta on erittäin vaikea ajatella sodanaikaista elämää.

– Monet nuorista ovat tottuneet saamaan kaiken valmiina eteensä, jolloin ajatus sodanaikaisesta maailmasta on täysin käsittämätön. Tämän takia meidän nuorten on hyvin vaikea kuvitella, kuinka paljon sodassa olleet ovat kärsineet, nähneet ja kokeneet. Puhumattakaan millaisia uhrauksia he tekivät sodan aikana. Siksi onkin tärkeää, että niin lapset, nuoret kuin vanhemmatkin muistavat ja ymmärtävät itsenäisyyden merkityksen ja osaavat osoittaa syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta niille, jotka ovat taistelleet meidän tulevaisuutemme puolesta.

Marttilan mukaan maailma muuttuu nopeasti ja me sen mukana. Yksi asia kuitenkin tuntuu säilyneen, se on isänmaallisuus. Se on Marttilan mukaan piirre, jota meidän tulee säilyttää ja varjella myös tuleville sukupolville, sillä se yhdistää meitä suomalaisia.

– Me suomalaiset olemme onnekkaita, kun saamme asua näin hienossa, puhtaassa ja turvallisessa maassa. On muistettava, että ilman Suomen itsenäisyyttä kaikki asiat saattaisivat olla täysin eri tavalla.