Pääkirjoitus: Kuraa ja kuoppia

0
Paikattuja uria Laitilan ja Uudenkaupungin välisellä tiellä. Arkistokuva: Ville Juuti

Vetinen marraskuu on jatkunut joulukuun puolelle. Kuiva kesä päättyi syksyn runsaisiin sateisiin, sillä Laitilan seudulla on saatu vettä yli äyräiden.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten mukaan vielä marraskuun alussa Lounais-Suomen vesistöt olivat normaalia kuivemmassa tilanteessa, sillä syys- ja lokakuun sateet menivät lähinnä vajaiden maavesivarastojen täyttämiseen.

Viime aikoina jokainen luonnossa ja ulkosalla liikkunut on havainnut maan litisevän jalkojen alla. Lätäköitä on sellaisissakin paikoissa, joissa niitä ei yleensä ole.

Ely-keskusten mukaan syksyn vesisateet ovat nostaneet virtaamia ja vedenkorkeuksia reippaasti. Sateilla on ollut pohjavesiin positiivinen vaikutus, mutta samalla runsaat sateet ovat huuhtoneet mukanaan maalta vesistöihin runsaasti ravinteita.

Tiet ovat kovalla kulutuksella. Sorateitä kuopittavat Ely-keskuksen mukaan erityisesti kuivat kesät, rankat sateet ja routa. Kaikkea näitä on viime aikoina ollut tarjolla.

Vuosi sitten Liikennevirasto, jota nykyisin nimitetään Väyläksi, tiedotti, että tienkäyttäjät ovat tyytymättömiä teiden kuntoon. Jo silloin Väylä myönsi, että Suomen tieverkko on päässyt rapistumaan. Ikäviä esimerkkejä ovat Kusnintie ja Kaivolantie Laitilassa.

Tammikuussa Väylästä ennakoitiin, että nykyisellä rahoitustasolla maamme liikenneväylien kunto heikkenee tänä vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Teiden talvihoidon pitäisi kuitenkin parantua uusittujen periaateiden ja lisärahoituksen turvin.

Nyt maa on märkää ja keli pakkasen puolella. Mikäli tulossa on pakkastalvi ilman kunnon lumipeitettä, on routavaurioista tulossa hurjia. Kulkekaa varovaisesti, sillä edessä on valitettavasti entistäkin möykkyisempiä teitä.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi