Maaseutunuoret joulutulilla: Suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja vastuullisimmin tuotettua

0
Makkaratulilla riitti väkeä koko illan.

Jussi Vaajasaari

Joulutulia sytytettiin viime perjantaina ympäri Suomen yli 80 paikkakunnalla. Maaseutunuorten monivuotinen perinne muistutti joululiikenteessä kulkevia kuluttajia kotimaisesta ruuasta.

Laitilan Maaseutunuoret olivat isolla porukalla tuoneet joulutulia Valkojärven levähdysalueelle valtatie kahdeksan varteen. Paikalle saapuville laitilalaisille ja ohikulkeville autoilijoille oli tarjolla makkaranpaistoa nuotiolla. Joillakin oli mukana oman makkaratikkukin.

– Tänä vuonna on paikalla enemmän porukkaa kuin viime vuonna, arvioi makkaranpaistopaikalla istuskeleva Karoliina Raitamäki .

Maaseutunuoret haluavat kiittää kuluttajia siitä, että niin juhlassa kuin arjessakin he valitsevat ruokapöytään puhdasta, turvallista ja korkealaatuista suomalaista ruokaa.

– Suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja vastuullisimmin tuotettua, vakuuttaa Frans Tuuna , joka paranteli jätkänkynttilöitten loistetta valopetroolilla.

– Ulkomailta tuodaan Suomeen ehkä liikaakin elintarvikkeita, arvelee Jonna Leiniö , joka on tuonut makkaralle miehensä ja molemmat lapsensa.

– Kun minä menen kauppaan, en koskaan osta ulkolaista lihaa, sanoo ponnekkaasti viisitoistavuotias Peetu Kerttula , joka on saapunut tapahtumapaikalle komealla mönkijällä.

Kotimaisen ruuan puolesta käydään vuodesta toiseen kampanjointia. Tuottajat kaipaavat työlleen parempaa palkkiota.

– Tuottajien ja vähittäiskaupan välissä kilpaillaan liian kovaa, mikä vaikuttaa tuottajahintaan, tiivistää asian Anttoni Raitamäk i, joka toimii Laitilan Maaseutunuorten puheenjohtajana.

Nuotiolla istuskelee isänsä sylissä alle kaksivuotias Heikki Raitamäki . Kysyttäessä, mikä on hänen lempiruokansa, kuuluu vastaus:

– Iskä söi sen jo.

Onko se kotimaisesta lihasta?

– Nam, nam! vastaa Heikki Raitamäki.