Musiikkimajuri Juha Ketola valittiin vuoden sotilasmuusikoksi

0
Juha Ketola sai Vuoden Sotilasmuusikko -palkinnon. Palkinto jaettiin nyt 30. kertaa.

Vuoden 2019 sotilasmuusikoksi on valittu Ilmavoimien soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Juha Ketola . Hän on työskennellyt määrätietoisesti tehtävässään ja nostanut johtamansa soittokunnan toiminnan kansainvälisesti korkealle tasolle.

Juha Ketola johti Laitilan soittokuntaa vuosina 1986–1988, jolloin hän oli Laitilan kaupungin musiikinohjaajan virassa. Juha muistetaan soittokunnassa iloisena, reippaana ja jämttinä miehenä.

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä luovutti Vuoden sotilasmuusikko -palkinnon Juha Ketolalle Kaartin soittokunta 200 -juhlakonsertissa marraskuussa Helsingin Musiikkitalon konserttisalissa.

Laitilan soittokunta onnitteli entistä johtajaansa hienosta saavutuksesta maanantai-iltaisella whatsapp-viestillä, jossa kajautettiin ilmoille Marsalkan hopeatorvet –marssin alkufanfaari.

Musiikkimajuri Juha Ketola suoritti varusmiespalveluksen merivoimissa, jossa hän työskenteli myös soittajaupseerina trumpetistina. Tämän jälkeen hän aloitti esimiesopinnot ja kouluttautui sotilaskapellimestariksi. Kapellimestarina Ketola on toiminut sotilasmusiikkikoulussa, Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa, Kainuun sotilassoittokunnassa, Lapin sotilassoittokunnassa ja viimeisimpänä Ilmavoimien soittokunnassa.

Puolustusvoimien mukaan musiikkimajuri Ketolalle ovat kaikki puolustushaarat sekä kouluttava sektori tulleet tutuksi.

– Hän omaa monipuolisen tuntemuksen sotilasmusiikin toimialalta niin kotimaassa kuin myös ulkomailla ja hänellä on laaja kansainvälinen verkosto sotilasmusiikissa, Puolustusvoimat tiedottaa.

Ketola on kunnostautunut myös siviilissä musiikillisen ammatin parissa erilaisten yhtyekokoonpanojen perustajajäsenenä ja trumpetistina.

– Ketola on henkilökohtaisella panostuksellaan vienyt Ilmavoimallista Big Band -statusta eteenpäin vertailukelpoiselle tasolle niin kansallisten kuin kansainvälistenkin Big Bandien kanssa.

Kokoonpanon esiintymisten vaikuttavuus on merkittävä Ilmavoimille rekrytoinnin ja maanpuolustustahdon näkökulmasta.

– Musiikkimajuri Ketolan esiintyminen konserteissa on poikkeuksetta luontevaa ja luottamusta herättävää.

Palkinnonantajien mukaan musiikkimajuri Ketolalle tulevaisuuden haasteet ovat mahdollisuuksia.

– Esimiehenä Ketola on esimerkillinen, toiminta esimiehenä on johdonmukaista ja kaikki huomioon ottavaa. Hän on oikeudenmukainen ja puuttuu arkailematta haastaviinkin tilanteisiin. Ketola onkin helposti lähestyttävä ja henkilöstön arvostama esimies. Ketola osaa hyödyntää henkilöstöä ja delegoida tehtäviä soittokunnan sisäisesti parhaan lopputuloksen saamiseksi.

Ketola pitää yllä ja kehittää päivittäin niin musiikillista osaamistaan trumpetistina harjoittelemalla kuin fyysistä kuntoaan liikuntaa harrastamalla.

– Esimerkillään ja aktiivisella johtamisotteellaan Ketola on kehittänyt soittokunnan kokonaistoimintakykyä ja erityisesti fyysistä toimintakykyä harjoittelun ja esiintymisten ohessa. Ketola on myös kehittänyt kiitettävästi soittokunnan poikkeusolojen tehtävää ja poikkeusolojen tehtävän käytännön prosessia.