Pääkirjoitus: Hiilijalanjälki lumettomassa joulussa

0

Valkoinen joulu näyttää tuoreimpien sääennustusten mukaan kaukaiselta haaveelta, vaikka joulupäivänä näyttäisikin satavan räntää. Poikkeuksellisen kuiva kesä, sateinen syksy ja mahdollisesti vetinen vuodenvaihde näyttävät konkreettisesti sen, mistä tutkijat ovat ihmiskuntaa varoitelleet: ilmasto muuttuu. Ihmisen osallisuudesta tähän muutokseen riittää vielä soraääniä, mutta laitilalaisen Eero Setälän keräämät säätilastotkin osoittavat, että viime vuosina on nähty monta poikkeuksellista sääilmiötä.

Huoli ilmastosta on saanut monet miettimään kulutustottumuksiaan. Martat jakelevat nettisivuillaan vinkkejä ilmastoystävälliseen jouluun. Ilahduttavasti ne eivät vaadi mistään tinkimistä vaan pikemminkin pikkuisen järjen käyttöä. Martat kehottavat arvioimaan jouluherkkujen menekkiä etukäteen ja hankkimaan vain tarpeellinen määrä ruokaa. Kun vielä huolehtii siitä, että joulupöytää rikastuttavat kotimaiset herkut niin joulunvietto lämmittää enemmän mieltä kuin ilmastoa.

Kinkunrasvasta on jo useamman valmistettu biodieseliä autoille, joten se kannattaa laittaa säilöön ja viedä keräyspisteelle. Laitilaa, Pyhärantaa ja Kodisjokea lähin keräyspiste löytyy Raumalta. Vaikka kinkunrasvaa ei ehtisikään viedä keräyspaikalle niin viemäriin sitä ei missään nimessä saa huuhdella.

Huolimatta erilaisista ruokailutottumuksista tärkeintä olisi säilyttää Turun suurtorilta julistettava joulurauha myös ruokapöydässä ja nauttia yhdessäolosta.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi