Pääkirjoitus: Lahjoita aikaa

0
Jouluna voi antaa lahjaksi aikaa lähimmäisille.
Arkistokuva
Jouluna voi antaa lahjaksi aikaa lähimmäisille.
Jouluna voi antaa lahjaksi aikaa läheisille.

Sähköiset joulutervehdykset ovat yleistyneet, mutta ne eivät ole kokonaan syrjäyttäneet paperisia joulukortteja.

Kortin lähettäminen on varma tapa ilahduttaa vaikkapa vanhusta. Jos asuu lähellä, kortin voi käydä viemässä henkilökohtaisesti ja samalla tulee vaihdettua kuulumiset.

Yksinäisyys koskettaa kaikenikäisiä. Ulkopuolisuuden tunne ja kanssakäymisen puute ahdistaa ja masentaa erityisen paljon näin joulun alla. On hyvä, että asiasta puhutaan, mutta myös tekoja tarvitaan.

Kaikilla ei ole läheisiä, joiden kanssa nauttia yhdessäolosta, jouluruuista ja joulun tunnelmasta.

Monissa kaupungeissa järjestetään jouluaattona tilaisuuksia, jotka on tarkoitettu erityisesti yksinäisille. Myös Laitilassa sellaisia on järjestetty.

Turussa kolmekymppinen Tiina Kilpelänaho päätti avata miehensä Ilari Laaksosen kanssa kotinsa ovet kymmenelle yksinäisille joulunviettäjille. He ovat saaneet siitä runsaasti kannustavaa palautetta. Yhteydenottoja on tullut niin 20-vuotiailta kuin 70-vuotiailtakin.

”En panisi pahakseni, että tästä tulisi Suomessa trendi. Tärkeintä on, että kenenkään ei tarvitsisi olla yksin”, Kilpelänaho sanoo ( MTV 14.12. ).

Laitilassa avasi perjantaina ovensa Löytävän vanhustyön toimipiste. Fingerroosin säätiön koordinoima toiminta on laajeni Turusta Uuteenkaupunkiin vuonna 2018 ja tänä syksynä myös Laitilaan.

Tavoitteena on tarjota muun muassa kotikäyntien ja vertaistuen avulla käytäntöjä, jotka auttavat ikäihmisiä vuorovaikutukseen muiden kanssa. Se voi olla jokin harrastus, tekeminen tai vain seura, jossa voi jutella ja kuunnella muita.

Toimintaa tehdään yhteistyössä muun muassa kotihoidon ja sosiaalitoimen kanssa, mutta kuka tahansa voi tehdä huoli-ilmoituksen arjessa apua tarvitsevasta tai yksinäisestä ikäihmisestä.

Eija Eskola-Buri
eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi