Pääkirjoitus: Vuosikymmen paketissa

0
Uusi vuosi tuo tullessaan uuden vuosikymmenen.

Vuoden 2019 ja koko vuosikymmenen päättyessä on aika pysähtyä ja katsoa niin taakse- kuin eteenpäin.

2010-luvulla yhteydet kanapitäjään pääväylien kautta ovat parantuneet. Ohituskaistatyöt Kasitiellä jatkuvat tulevina vuosina, ja ehkä 2020-luvulla Laitilaan saadaan vuosikymmeniä suunniteltu monitasoristeys.

2010-luku muistetaan Laitilan seudulla elinkeinoelämässä positiivisena ajanjaksona. Töitä on riittänyt, mikä näkyy alhaisena työttömyysprosenttina. Ennätys lyötiin viime keväänä, kun Laitilassa oli vain 126 työtöntä työnhakijaa.

Työt ovat tuoneet seudulla uusia asukkaita. Kuitenkin viime vuosina laskenut syntyvyys luo epävarmuutta tulevaisuudelle. Tänä vuonna uusia laitilalaisia oli ennen joulua syntynyt vain noin 60, kun kunnassa on totuttu noin 80–100 kokoisiin ikäluokkiin. Seutukunnan väestö on kansainvälistynyt, kun Vakka-Suomi on saanut maahanmuuttajista niin työvoimaa kuin asukkaita.

Kuluneella vuosikymmenellä koko Laitilan kaupungin johtoryhmä on vaihtunut pääosin eläköitymisten takia. Myös Pyhärannan kunnanjohtajan tuolille on istahtanut useampi henkilö. Seurakuntien kirkkoherrat ovat vaihtuneet, mutta pysyvyyttä edustaa yli 550-vuotias Pyhän Mikaelin kirkko.

2010-luvulla kuntalaisten ja päättäjien murheina ovat olleet kiinteistöjen sisäilmaongelmat. Uusina rakennuksina käyttöön on vihitty muun muassa Ihoden koulu, Kappelimäen koulu, monitoimihalli, Apilaniityn päiväkoti ja tuhkasta remontoitu Walon talo.

Urheilussa Laitilaan on tullut menestystä jopa olympiatasolla. Seudun vilkasta kulttuurielämää on ilahduttanut paikkansa kesätapahtumana vakiinnuttanut Jazzkukko.

Pyhärannassa kovaa vääntöä käytiin toteutumatta jääneestä tuulivoimapuistosta ja Puolustusvoimien harjoitusalueesta, jolla sijaitsee nykyään suosittu retkeilyreitti. Pitkän jäljen luontoon jätti viime vuonna Reilassa riehunut metsäpalo.

Ilmastonmuutos herättää runsaasti uhkakuvia, mutta on siinä tulevalle vuosikymmenille myös mahdollisuuksia.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi