Pääkirjoitus: Yhdessä

0

Kunnallispolitiikan vuodenkierrossa viimeinen valtuuston kokous on tärkeimpiä, kun asialistalla on ensi vuoden tulot ja menot.

Talousarviot paketoitiin hyvin erilaisissa tunnelmissa viime maanantaina Laitilassa ja Pyhärannassa. Laitilassa tapahtui jopa pienoinen joulunajan ihme, kun budjetti naputeltiin yksimielisesti päätökseen nopeammin ja yksimielisemmin kuin aikoihin.

Yksimielisyyden taustalla saattaa olla hyvä yhteistyökyky, kuten valtuuston puheenjohtaja Tanja Raisto-Elo (kesk) totesi. Tai sitten kysymys on siitä, että talouden näkökulmasta hankalin asia – talouden tasapainottamisohjelma – oli jätetty talousarvion ulkopuolelle. Tai siitä, että listalla ei ollut yhtään koulun lopettamista.

Pyhärannassa puhaltavat toisenlaiset tuulet. Siellä myrskyinen päiväkotikeskustelu huipentui äänestykseen.

Asiasta on oltu eri mieltä pitkin vuotta, eikä yhteistä säveltä löytynyt budjettikokouksessakaan. Tuskin koskaan Pyhärannan valtuustosalissa on nähty yhtä paljon kuntalaisia seuraamassa kokouksen kulkua.

”Politiikka on yhdessä tekemistä” saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta sitähän se on. Joskus se sujuu kuin tanssi, toisinaan mennään kompuroiden, mutta yhdessä kuitenkin.

Yhteiskunnallinen keskustelu on demokratian perusta, vaikka se on viime aikoina osoittautunut välillä vaikeaksi. Vuoropuhelu voi olla rakentavaa ja avartavaa, vaikka keskustelijat olisivat eri mieltä.

Linnan juhlienkin teemana oli tänä vuonna yhteiskunnallinen keskustelu. Itsenäisyyspäivänä isännöinyt Sauli Niinistö sanoi, että jokainen voi osaltaan edistää kunnioittavaa keskustelukulttuuria. Se tarkoittaa vapautta kertoa oma mielipiteensä, vastuuta omista puheista sekä taitoa kuunnella, mitä toisella on sanottavana.

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi