Prenttelin Hessun tarinat ja laulut kansien väliin

0
Timo Yli-Nokarilla ja Markus Rantasella riittää juttua Prentteli Hessusta. Timolta saatu monistenippu antoi alkusysäyksen Markuksen juuri julkaiseman kirjan tekemiseen.

Prenttelin Hessu, oikealta nimeltään Henrik Toivonen (1857–1936) oli laulaja, pelimanni, käsityöläinen, maallikkosaarnaaja, lukkari ja sijaiskanttori. Prenttelin tarina ja säilyneet laulut ovat nyt päätyneet kirjaksi. Prenttelin Hessu -kirjan tekijä Markus Rantanen kuvaa kirjan päähenkilöä aika omituiseksi henkilöksi.

– Monien töittensä ohella Prentteli ehti olla seitsemän vuotta merillä, sotapalveluksessa ja ehkä vankilassakin, vaikka tuosta ei täyttä varmuutta olekaan. Vankilassa olo on siinä mielessä mahdollinen, että häneltä säilyneiden laulujen joukossa on viisi kappaletta vankilauluja, Rantanen pohtii.

Prenttelillä oli vaimo ja seitsemän lasta.

Rantanen törmäsi Prentteliin ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten käydessään läpi Markus Siltamäen taltioimia lauluja. Laitilan kirkon palosta kertovaan lauluun ei Siltamäki tiennyt säveltä ja arveli, ettei sitä tunne kukaan muukaan. Vähän myöhemmin Timo Yli-Nokari kertoi tietävänsä lauluun sävelen ja antoi Rantaselle monistenipun, josta kyseinen laulukin löytyi.

Tuo monistenippu oli peräisin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoista ja olivat osa Väinö Pesolan Vakka-Suomeen tekemän säveltenkeruumatkan tuloksia.

– Väinö Pesola on tässä suhteessa merkittävä henkilö, sillä ilman hänen keruumatkaansa ja muistiinmerkintöjään ei meillä olisi oikeastaan mitään tietoa Prenttelin Hessun lauluista. Aikanaan musiikin ylioppilaat laitettiin keräämään musiikkia, ja onneksi Pesola päätti lähteä Vakka-Suomeen, vaikka oli itsekin kovin epäileväinen matkansa tuloksista, koska siellä ei lueta, ei lauleta vaan käydään vaan kirkossa.

Markus Rantanen on tehnyt pitkän työn voidakseen kertoa kirjassa Prenttelin Hessun elämäntarinan ja julkaista samalla 48 hänen aikanaan esittämäänsä laulua nuotteineen. Mukana on myös historiallisia tietoja Laitilasta, Kalannista ja Suomesta viime vuosisadan alusta.

– Ajattelin, että on hyvä kertoa hiukan siitä, millaista elämä oli 1900-luvun alun Laitilassa, jotta laulut eivät jää vain yksittäisiksi lauluiksi. Historia juurruttaa laulut siihen omaan aikaansa, laulujen yhteydessä on tietopaketteja, jotka kertovat lauluista ja ajasta, johon ne liittyvät. Harva ihminen kun taitaa enää tietää, mistä on peräisin balladi ”Sen ihanaisen Emman” tai kuka oli ”Osman paska”.

Prenttelin Hessu oli värikäs persoona ja on siksi säilynyt ihmisten muistoissa näin pitkään. Nyt nuo tarinat ja laulut ovat tallessa myös kirjassa, jota on saatavana Laitilan Kirjakaupasta.