Täst kulmast: Oma joulu tulla jollottaa

0

Joulu on jo ovella. Tänä vuonna emme pakkaa perhettä ja tavaravuorta autoon ja aja liki tuhatta kilometriä kohti hankia korkeita nietoksia. Ajatus pitkästä ajomatkasta ja pakkaamisesta tuntui muuttoruljanssin jälkeen liian raskaalta. Päätimme siis viettää joulun kotona. Tämä tarkoittaa sitä, että edessämme on kaikenlaista jouluun liittyvää touhua.

Tarvitsemme joulukuusen. Aikaisemmin, kun emme ole olleet aattoa kotona, emme ole murehtineet kuusesta sen kummemmin kuin joulukoristeistakaan. Joulun tunnelmaa on tuotu kotiin leipomalla pipareita kaupan valmistaikinasta ja soittamalla joululauluja stereoista. Nyt tarvitsemme kuusen, siihen kynttilät sekä aimo kasan koristeita. Onneksi anoppi pelasti tilanteen koristeiden osalta. Ainoastaan kuusi jäi meidän murheeksemme.

Meidän piti ilmoittaa vakiintuneisiin suunnitelmiin tulleista muutoksista myös joulupukille, jotta tämä tietää tulla ilahduttamaan lapsia oikeaan osoitteeseen. Pienen säätämisen jälkeen saimme Pukin langan päähän ja kerroimme hänelle osoitteenmuutoksesta.

Jouluruokiakin täytyy eri tavalla miettiä, kun on vetovastuussa siitä, mitä joulupöydässä on tarjolla. Aikaisempina vuosina saatoimme olla apuna, kun äitini touhotti pitopöydän antimien eteen ja ihastellen kiitellä lopputulosta. Nyt tiedän googlettavani lanttulootan ja porkkanalaatikon reseptiä todennäköisesti viimeisenä mahdollisena hetkenä.

Sen kuuluisan joulusiivouksen taidamme enimmäkseen jättää väliin. Sen verran siivoamme, että kotona kestää joulua viettää, mutta kaapit saavat jäädä seuraavaan tai sitä seuraavaan jouluun. Niinä vuosina kun olemme matkustaneet pohjoiseen ei joulusiivouksesta ole tarvinnut kantaa huolta. Arki jatkui aina samoissa sotkuissa joululoman jälkeenkin eivätkä pienet villakoirat häirinneet joulun viettoa kun meidän ja niiden välillä oli liki 1 000 kilometriä välimatkaa.

Joulustressin jätämme kokonaan kokeilematta. Meidän perheessämme on kokemusta jo stressittömistä häistä, joten eiköhän yksi joulukin mene ilman isompia murheita.

Lapsille joulu on kutkuttavan jännittävää aikaa ja itse nautin siitä, että voimme rauhoittua ja nauttia lahjapaperin rapinasta, iloisista äänistä ja kuusen tuoksusta. Ja mitä valmisteluihin tulee, onneksi lähikauppa palvelee vielä aattonakin ja hyvällä tuurilla sieltä saa pari valmista joululaatikkoa jos aikataulu pettää tyystin.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien toimittaja, joka opettelee luomaan joulun tunnelmaa omaan kotiin.