Pyhärannan uusi kirkkoherra haluaa tehdä yhdessä seurakuntalaisten ja kunnan kanssa

0
Riitta Komu nautiskelemassa takkatulen lämmöstä pyhärantalaisella kesämökillä. Takan päällä näkyvät pullolaivat ovat paikallisen vanhan merikarhun Viljam Siivosen tekemiä.

Asko Tanhuanpää

Pyhärannan uusi kirkkoherra Riitta Komu sanoo hymyssä suin, että hänellä on ollut aina levottomat jalat. Ne veivät Komun aikanaan kahdeksi vuodeksi Pohjois-Amerikkaan opiskelemaan sekä siirtolaispapiksi ja nyt suuntana on toinen ennakkoon outo ympäristö eli Vakka-Suomi. 60-vuotias Komu aloittaa tammikuun alussa työnsä Pyhärannan uutena kirkkoherrana.

– On mielenkiintoista hypätä uuteen ja jättää vanhat salasanat taakseen, reilu parikymmentä vuotta Jyväskylän kristillisessä opistossa opettajana toiminut Komu naurahtaa.

– Alku ei olisi voinut olla enää parempi, sillä Ilkka Karru ryhmineen tuli Pyhärannasta asti hakemaan muuttokuormani uuteen kotiin. Koin heti olevani tervetullut, hän jatkaa.

Jumalan läsnäolon lapsuudestaan asti tuntenut Riitta Komu vakuuttaa viihtyneensä opetustyössä, mutta samalla hän tunnisti myös kaipuun takaisin seurakuntatyöhön. Siihen hän pääsi sisään heti valmistumisensa jälkeen Äänekosken seurakunnassa.

– Kartoitin uusia työpaikkoja myös ulkomailta ja Tampereen seudulta, missä äitini asuu. Pyhärannassa avoinna olevan kirkkoherran paikan löysin kirkon rekrysivuilta. Olin kysellyt Jumalan johdatusta ja kunnan kaunis nimi puhutteli jotenkin erikoisella tavalla, paljastaa Komu.

Tietoa Vakka-Suomesta Komu sai myös Mynämäeltä lähtöisin olevalta opettajakollegaltaan Leena Naskalilta , mutta ensimmäisen kerran alue oli tullut esille jo lapsuusvuosina Vesilahdella.

– Vesilahdella kerrotaan tarinaa myös Kalannin Kalana tunnetusta Hunnun Herrasta ja paikallisesta Kirmu-Karmusta. Todennäköisesti Hunnun Herra oli Kalannin kautta Suomeen tullut munkki, joka sittemmin saarnasi Hämeen alueella. Minulla on ollut ajatusta myös kirjoittaa aiheesta.

Itseään kuuntelevaksi, kannustavaksi, sovittelevaksi ja rauhalliseksi tyypiksi luonnehtiva Riitta Komu sanoo kuulleensa kanssaihmisiltään olevansa myös helposti lähestyttävä ja yhteistyökykyinen. Näitä ominaisuuksia hän toivoo voivansa jalostaa myös Pyhärannassa.

– Haluan tehdä asioita yhdessä seurakuntalaisten ja samalla myös kunnan kanssa. En ole tuomassa Pyhärannan seurakuntaan mitään uusia kikkoja, enkä ihmeellisyyksiä. Toivon kuitenkin pystyväni hyödyntämään työssä omia elämänkokemuksiani, Komu miettii.

Luonnossa liikkumisesta nauttiva kirkkoherra sanoo ottaneensa erityisellä lämmöllä vastaan tiedon siitä, että Pyhärannassa toimii myös aktiivinen partiolippukunta. Itse jo puolen vuosisadan ajan partiotyötä tehnyt Komu paljastaa, että ensimmäisen yhteydenotto Pyhärannan Korpiankkureista tuli hetimiten hänen valintansa jälkeen.

Pyhärannan seurakunnan eteen Riitta Komu pääsee heti tulevan vuoden ensimmäisen päivän jumalanpalveluksessa, jossa mukana on myös kohti uusia haasteita Euran kirkkoherrana lähtevä Sami Tolvanen. Komu pitää normaaliin aikaan eli kello 10 alkavassa tilaisuudessa saarnan ja Tolvanen puolestaan toimii liturgina.