Vauvakato koettelee myös Laitilaa

0
Henna Siljamäen esikoispoika syntyi kaksi kuukautta sitten. Oma perhe on aina ollut Hennan toiveissa.

Pirkko Varjo

Laitilaan syntyy vauvoja vähemmän kuin koskaan. Syntyvyys pysytteli vuosikausia 80-100 vauvan tietämillä, mutta tänä vuonna vain noin 60 pienokaista on nähnyt päivänvalon.

Vuonna 2016 laitilalaisvauvoja syntyi 97, edellisvuonna 86 ja viime vuonna 71. Syitä näin suureen laskuun voidaan vain arvailla.

– Koko maan kehitys kulkee samaa rataa. Yksi syy on halu lykätä lasten hankkimista myöhemmäksi ja se, että yhä useammin toiveissa on pieni perhe. Toisaalta nuoret arvostavat myös vapautta ja mahdollisuutta keskittyä itseensä. Ehkä vauva-arki tuntuu siihen verrattuna vaativalta, kätilö-terveydenhoitaja Monica Mäenpää äitiys- ja lastenneuvolasta sanoo.

Vauvojen väheneminen vaikuttaa myös neuvolatyöhön. Erilaisten perheiden kohtaaminen, perheiden tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen ovat Mäenpään mukaan neuvolatyön ydinosaamista. Vauvojen vähyydestä huolimatta neuvoloiden työt eivät vähene.

– Ennakoiva ja ehkäisevä neuvolatyö ei onnistu ilman kysymistä ja kuuntelemista, että mitä perheelle kuuluu. Kaikille annetaan mahdollisuus osallistua terveydenhuoltolain ja neuvolatoiminnan asetuksen sanelemiin määräaikaistarkastuksiin. Toiset perheet tarvitsevat myös enemmän tukea, joten tulevaisuudessa jää enemmän aikaa vanhemmuuden tukemiseen ja parisuhteen haasteisiin.  Muuttuva yhteiskunta, erilaiset perheet ja heidän tarpeisiinsa vastaaminen vaatii työssä jatkuvaa kehittymistä ja oppimista.

Laitilassa syntyy väkilukun nähden paljon lapsia ulkomaalaistaustaisille asukkaille. Tällä hetkellä neuvolassa on asiakkaita Moldovasta, Romaniasta, Venäjältä, Ukrainasta, Virosta, Argentiinasta, Thaimaasta, Filippiineiltä, Slovakiasta, Puolasta ja Afganistanista. Heidän osuutensa paikallisen väkiluvun lisäämiseen on Mäenpään mukaan noin 30 prosenttia.

Äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvolassa on nyt neljä terveydenhoitajaa ja yksi perhetyöntekijä.

– Neuvolapalveluja on viime aikoina kehitetty. Asiakkaat ovat olleet kovin tyytyväisiä siihen, että saimme tänä vuonna käyttöömme ultraäänilaitteen eikä sen takia tarvitse enää aina lähteä Uuteenkaupunkiin tai Turkuun. Digitaalisen yhteiskunnan muutoshaasteisiin Laitilan neuvola on vastannut lisäämällä palveluihin sähköisen äitiyskortin, Neuvola-chatin sekä Laitilan neuvolan facebook-sivut. Laitilassa on myös tarjottu ilmainen ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille viime vuodesta saakka.

Tuore äiti Henna Siljamäki odotti vuoroaan lastenneuvolaan kahden kuukauden ikäisen Ilari -poikansa kanssa. 24-vuotias Siljamäki muutti Laitilaan noin kolme kuukautta sitten. Hänelle perheen perustaminen on aina ollut selkeä tavoite.

– Ajattelin, että saan lapsia heti, kun tulen täysi-ikäiseksi. Ei se sitten kuitenkaan niin mennyt, halusimme mieheni kanssa ensin kunnon työpaikat. Tavoitteena oli myös oma talo ennen lapsia. Ostimme sen talon täältä kuukausi ennen pojan syntymää.

Siljamäki ja hänen puolisonsa ovat molemmat Uudenkaupungin autotehtaalla töissä. Halu keskittyä työhön saattaa Siljamäen mielestä olla yksi syy siihen, että lapsia ei nykyään synny tämän enempää.

– Ehkä halutaan tehdä töitä eikä ainakaan kovin nuorena haluta lapsia.

Valtuustoaloite: Laitilalaisten synnytykset maksuttomiksi

Hanna Hyttinen

Laitilassa on huolestuttu laskevasta syntyvyydestä. Viimeisimpänä keinona syntyvyyden laskun hillitsemiseksi Keskustan valtuustoryhmä teki aloitteen synnytysten maksuttomuudesta.

– Syntyvyys on ollut laskussa niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Tänä vuonna arvioidaan Laitilaan syntyvän vauvoja alle 70, valtuutettu Tapio Kylä-Heiko totesi jättäessään aloitetta valtuuston kokouksessa joulukuussa.

Aloitteessa esitetään, että Laitilan kaupunki korvaisi synnyttäville äideille synnytykseen liittyvän vuodeosastohoidon omavastuuosuuden 46,80 euroa per vuorokausi. Maksuttomuus kattaisi sekä ensi- että uudelleensynnyttäjien kaikki synnytyksen jälkeen osastolla viettämät vuorokaudet. Maksuttomuus koskisi sairaalassaoloaikana koko perhettä eli myös perhehuoneen kustannukset korvattaisiin.

Kaupunginhallitus totesi, että aloitteen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattilalla ja lähetti aloitteen ennen valmistelun aloittamista valtuustolle lähetekeskustelua varten.