Aloite poikimassa helppokulkuisen uimarannan Mustajärvelle

0
Mustajärven ranta on kompakti kokonaisuus, jossa saunarakennus, kioski- ja pukukoppirakennus sijaitsevat lähellä rantaa. Vessaan on kulku

Solina Saarikoski

Laitilan Mustajärven uimarannasta on tarkoitus tehdä helppokulkuinen, jolloin esimerkiksi sinne olisi pyörätuolilla kulkevien mahdollisuus päästä.

Laitilan kaupunginvaltuutetut Tanja Raisto-Elo (kesk.) ja Pertti Pokki (sd.) tekivät viime keväänä valtuustoaloitteen, jossa esitettiin esteettömän uimarannan saamista Laitilaan.

Aloitteessa muistutettiin, että esteettömyys tulisi huomioida kunnissa niin kaavoituksessa, rakennetun ympäristön suunnittelussa kuin toteuttamisessakin. Sysäys aloitteeseen oli tullut Laitilan vammaisneuvostolta. Sen yksimielinen näkemys on, että kaupungin liikuntapaikkojen tulisi olla esteettömiä ja näin kaikkien kuntalaisten käytettävissä.

Liikuntatoimi muistuttaa, että Laitilan kaupungin liikuntapaikoista esteettömiä ovat uimahalli, monitoimihalli ja jäähalli. Lisäksi pääsääntöisesti muillekin kaupungin liikuntapaikoille ja -alueille pääsee autolla tai niissä on luiska.

Monelle huonosti liikkuvalle ongelma on jo uimarannan upottava hiekka-alue, jota huonosti liikkuvat eivät pääse ylittämään. Esteettömillä rannoilla esimerkiksi tämä on huomioitu niin, että hiekka-alueen yli johtaa kova ja tiivispintainen kivetty tai puupintainen polku.

Toive Laitilaan perustettavasta esteettömästä uimarannasta näyttää toteutuvan, ainakin osittain. Kaupunginhallitus nimittäin on linjannut, että esteettömästä uimarannasta puhuttaessa ei tarkoiteta varsinaisesti esteetöntä, vaan helppokulkuista ja esimerkiksi mahdollisuutta kulkea pyörätuolilla.

Tällainen helppokulkuinen uimaranta on tarkoitus toteuttaa Laitilan kaupungin omistamaan Mustajärven rantaan, jonka hoidosta ja saunan lämmityksestä vastaa Suontaan kyläyhdistys. Mustajärven rantaan on kaupungin keskustasta noin 20 kilometrin matka, jonka autolla taittaa vajaassa 20 minuutissa.

Alkujaan kaupungin liikuntatoimi päätyi invalidiliittoa sekä esteettömyysasiantuntijoita konsultoituaan esittämään, että esteettömäksi kohteeksi valitaan kaupungin ykkösuimarannan leimaa kantava Särkijärven ranta ja rantasauna. Valintaa perusteltiin sillä, että Särkijärvellä on olemassa tarvittavaa infrastruktuuria sekä kesäisin palveluja, kuten kahvio, sauna ja muita oheispalveluja.

Selvityksen perusteella tarkoitus oli, että liikuntasihteeri ja liikuntapaikkamestari työstävät yhdessä muun muassa Varsinais-Suomen esteettömyysasiantuntijoiden kanssa Särkijärven kokonaisuudesta ehdotuksen. Laitilan kaupunginhallitus kuitenkin palautti asian joulukuun alussa sivistystoimen valmisteltavaksi.

Valiokunta käsitteli asiaa uudelleen vielä myöhemmin joulukuussa. Tuolloin valiokunnan tiedossa oli kaupunginhallituksen linjaus, jonka mukaan esteetön uimaranta tulisikin toteuttaa Mustajärven rantaan, ei Särkijärvelle.

Sivistysvaliokunta päättikin esittää maanantaina kokoontuneelle hallitukselle, että esteettömän uimarannan suunnitteluun varattu määräraha käytetään helppokulkuisen uimarannan suunnitteluun mahdollisesti Mustajärven rantaan. Tälle vastineelle hallitus näytti vihreää valoa ja se lähetetään seuraavaksi kaupunginvaltuustolle, joka käsittelee asiaa ensi maanantain kokouksessaan.

Talousarviossa on varattu rannan helppokulkuisuuden parantamiseksi 25 000 euroa vuodelle 2021, tälle vuodelle ei ole rahoitusta.

Esteettömyys uimarannallaEsteetön uimaranta tulisi esimerkiksi varustaa laiturilla, josta on kulku loivia ja helppokulkuisia portaita pitkin suoraan uintisyvyiseen veteen.

Esteettömän laiturin vähimmäisleveyden tulisi olla 1,8 metriä ja sen päässä pitäisi olla tilaa pyörätuolilla kääntymiselle sekä pyörätuolin uinnin aikaiselle säilytykselle.

Liikkumisesteisten on vaikea tai jopa mahdoton kahlata uimaan, eivätkä jyrkät uimatikkaat sovellu läheskään kaikille käyttäjille.

Rakenteet tehdään rannan mukaan, sillä liikkumisesteisten veteen menoa auttavat kiinteät rakenteet joudutaan aina suunnittelemaan paikallisten olosuhteiden, kuten maaperän, rannan jyrkkyyden, veden korkeusvaihteluiden ja uimarannan henkilökunnan määrän, mukaan.

Esteettömällä uimarannalla tulee upottavan hiekka-alueen yli johtaa kova, tiivispintainen, kivetty tai puupintainen polku. Kulkuväylä rakennetaan yhtenäisenä pukuhuoneista sekä sauna- ja pesutiloista uimalaiturille ja polun kaltevat osuudet toteutetaan loivan luiskan tavoin.

Lähde: Janita Viljasen (maisemasuunnittelun

koulutusohjelma) opinnäytetyö