Hyppy keskiajalle Maestro Markuksen

0
Keskiaikaisen hovitanssin askelkuviot otettiin haltuun tohtori Fiktio Faktan sekä apuopettajana toimineen kirjastonhoitaja Päivi Salmisen johdolla. Taustalla Maestro Markus musisoi.

Ei ollut kirjastossa hyssyttelystä tietoakaan, kun Maestro Markus ( Markus Rantanen ) puhalsi ikiaikaiset juuret omaavaan shawm-soittimeen. Viime viikon perjantaiaamuna kirjastossa sekä nähty että kuultu Maestro Markus ja tohtori Fiktio Fakta keskiajalla oli sen luokan esitys, että aamu-unisimmilta varisivat takuulla unihiekat silmistä – jos ei soitinten töräyksistä ja sulosoinnuista, niin sitten kaksikon hassuttelulle nauraessa.

Esitys oli Maestron eli Markus Rantasen sekä tohtori Fiktio Faktan eli Marko Laihisen tuttua laatua. Viime vuoden lopulla ensi-iltansa saaneessa esityksessä parivaljakko seikkailee keskiajalla. Aikakautta käydään läpi musiikin sekä klovnerian keinoin, ja tutuksi tulee koko joukko keskiajan soittimia, tapoja, rakennuksia ja ilmiöitä.

Yleisössä herättää huvittuneisuutta – ja totuuden nimissä myös jonkin sortin äklötystä – tieto, että soittimien tekoon käytettiin keskiajalla niin eläinten virtasakkoja, suolia kuin jouhiakin.

– Yäääk, tietoa kauhistellaan porukassa yhteen ääneen.

Senkin kaksikko teroittaaa kuulijoiden mieliin, että Suomen keskiaikaa elettiin vuosina 1150–1570.

– Ja nyt on nykyaika, jota me kaikki elämme, Maestro Markus selvittää.

– Paitsi eivät ihan kaikki elä. Mamma aina sanoo, että pappa on antiikin aikainen käppänä, tohtori Fiktio Fakta kummastelee, ja saa tokaisullaan yleisön kikattelemaan hersyvästi.

Esityksen ihanaa antia onkin hyvä tasapaino hauskuuttamisen ja tiedon välittämisen välillä.

Yhdessä Maestron ja tohtorin kanssa opetellaan myös keskiaikaisen ylhäisön tapoja, kuten hillittyä kuninkaallista tervehdystä sekä hovitanssin kiemuroita. Samoin perehdyttiin siihen, miten nimet keskiajalla muodostettiin: omaan nimeen saatettiin liittää esimerkiksi asuinkylä tai -paikkakunta tai vaikkapa jokin henkilökohtainen ominaisuus.

– Eli siis minunkin nimeni voisi olla Fiktio Muskelismus, Fiktio Fakta sanoi ja pullisteli näyttävästi.

– Tai olisitkohan pikemminkin Fiktio Pottunenä, Maestro Markus arveli kaverinsa pullistelua hetken katseltuaan.

Perjantaina kirjastossa yleisönä oli Laitilan keskustan alueella perhepäivähoidossa olevia lapsia hoitajineen. Yksi hoitajista oli Anne-Mari Junnila . Hän oli hoitolastensa kanssa nähnyt keskiaikaseikkailun jo Apilaniityn päiväkodissa, mutta halusi ehdottomasti tulla katsomaan sen uudestaankin.

– Tämä on niin hieno, että haluttiin ehdottomasti nähdä tämä uudestaankin. Ja nämä Maestro Markuksen ja Fiktio Faktan esitykset ovat aina tosi hyviä, Junnila sanoo ja kiittelee, että yleisössä viihtyvät sekä lapset että aikuisetkin.Ja se on totta, esitys näytti uppoavan kriittiseen yleisöön hyvin.

– Se oli niin hauska, 5-vuotias Hilja Haapsaari tiivistää ajatuksensa esityksestä.

Junnila on hyvillään siitä, että perhepäivähoidossa olevillekin on erilaisia tapahtumia tarjolla.

– Perjantaisin käymme yleensä kirjastossa satutunnilla. Ja kevääksi on jo luvassa monenlaista toimintaa, johon kaupunki järjestää tarvittaessa myös kuljetuksen perhepäivälapsille ja hoitajille. Niin kauempaakin päästään mukaan.

Maestro Markus ja tohtori Fiktio FaktaMaestro Markus on laitilalaislähtöinen Markus Rantanen, Sibelius-Akatemiasta kansanmusiikin osastolta 2012 valmistunut musiikinmaisteri.

Tohtori Fiktio Faktaa esittää niin ikään laitilalaislähtöinen Marko Laihinen, kirjailija sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja.

Aiempi esitys, Maestro Markuksen ja tohtori Fiktio Faktan Suurenmoinen Musiikkiseikkailu ottaa selville, mistä musiikki voisi olla alun perin syntynyt, miten soittimet ja laulut ovat mahdollisesti muotoutuneet.

Nyt kaksikolla on loppuvuodesta 2019 valmistunut esitys, jossa he seikkailevat keskiajalla ja kertovat niin musiikin kuin klovneriankin keinoin esimerkiksi keskiajan erilaisista ilmiöistä, tavoista ja musiikista.