Kaupunki lopetti vuoden ilman savua ja melua

0
Kaupungin vuoden päätöstilaisuuden ilotulitus nähtiin tällä kertaa ilmastoystävällisesti videolta Händelin ilotulitusmusiikin säestämänä.

Arto Kanerva

Laitilan kaupungin vuoden päätöstilaisuus palasi kahden vuoden tauon jälkeen kansalaistorille kaupungintalon ulkoremontin valmistuttua. Uudenvuodenaattona alkuillasta järjestetty tilaisuus keräsi jälleen yli 200-päisen yleisön. Tällä kertaa kaupunki ei järjestänyt ilotulitusta, vaan sen sijaan tarjosi yleisölle kaupungintalon ulkoseinään heijastetun ilotulitusvideon, jota säesti osa Händelin Ilotulitusmusiikki -orkesterisarjasta.

Kirkkoherra Petri Laitinen kiitti kuluneesta vuodesta kaikkia seurakunnan työhön osallistuneita ja kertoi seurakunnan tilaratkaisujen etenevän hyvää vauhtia. Hyvä yhteishenki on säilynyt, vaikka tilaratkaisuista päättäminen on herättänyt vahvojakin kannanottoja.

– On kuulunut väitteitä, että seurakunta tarvitsisi juhlatiloja. Sellaista tarvetta meillä ei kuitenkaan ole. Tarpeemme on ollut ja on hajasijoitettujen työntekijöiden saaminen saman katon alle. Tavoitteenamme on, että Keulan tilojen remontti valmistuisi alkavan vuoden aikana ja seuraavana vuonna pääsisimme muuttamaan uusiin tiloihin.

Laitinen kävi läpi seurakunnan kulunutta vuotta ja nosti sieltä esiin Hääyö-tapahtuman syksyn kohokohtana. Kymmenen hääparia halusi avioitua 19.9.2019.

– Onhan se helppo päivämäärä sulhasienkin muistaa. Seurakunta haluaa edistää perheiden hyvinvointia, tahdomme rohkaista pariskuntia menemään naimisiin ja tuomaan lapsensa kasteelle. Ilahduttavasti Laitilassa vastasyntyneiden kasteprosentti onkin 80, joka on selvästi maan keskiarvoa korkeampi.

Seurakunta on Laitisen mukaan laatinut uuden toimintastrategian, jonka mukaan seurakunta palvelee kaikkia laitilalaisia, on lähellä ihmistä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja tavoittaa nekin, joilla ei ole tapana osallistua seurakunnan toimintaan.

Laitilan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Niklas Laurila kertoi, että kulunut vuosi on tarjonnut monia vaikuttamismahdollisuuksia. Kevään eduskunta- ja europarlamenttivaalit puhuttivat kansaa ikäryhmästä riippumatta ja myös nuoret saivat äänensä kuuluviin.

– Täällä Laitilassa järjestettiin vaalikevään alla niin sanotut varjovaalit, joiden yhteydessä yläkoulun ja lukion opiskelijat saivat selvittää oman ehdokkaansa ja antaa tälle äänensä. Tähän liittyen yhteiskuntaopin opettajat kävivät oppilaidensa kanssa läpi äänestystilannetta ja yksittäisen ihmisen merkitystä yhteiskunnassamme.

Kuluneen vuoden aikana nuorisovaltuusto on onnistuneesti anonut paikkaa jokaisessa kaupungin valiokunnassa sekä kaupunginvaltuustossa, jotta nuoret pääsevät käyttämään valtaansa siellä, missä sillä on aidosti merkitystä, Laurila totesi.

Alkavanakin vuonna kaupunkimme oppilaitoksista valmistuu kymmeniä aktiivisia ja valveutuneita nuoria, jotka pohtivat, missä käyttää näitä saamiaan kykyjä ja valmiuksia tulevaisuudessa. Laurilan mielestä yhä useampi näistä nuorista päättää hakeutua jatkokoulutukseen tai töihin juuri tälle alueelle.

– Onhan alueellamme nuortenkin mielestä vahva imago ja todistetusti mainiot mahdollisuudet tulevaisuuteen, hän totesi.

Laurila korosti, että ihmiset tarvitsevat toisiaan ja lupasi, että laitilalaiset nuoret tulevat jatkossakin antamaan oman panoksensa yhteisten asioiden kehittämiseksi.