Kodisjoen terveysaseman lakkauttaminen vetää totiseksi – Lääkärin palvelut loppuivat jo, terveydenhoitaja siirtyy muualle näillä näkymin helmikuun lopussa

0
Rauman terveyspalvelujen johtava lääkäri Hannu Nordqvist kuunteli mietteliäänä terveydenhoitaja Heli Savolaisen puhetta.

Ossi Nyström

Lääkärin palvelut loppuivat Kodisjoella vuoden vaihteessa. Terveydenhoitaja siirtyy Rauman perhekeskukseen näillä näkymin helmikuun lopussa. Rauman raha- ja lääkäripula ovat terveysaseman lakkauttamisen keskeiset syyt.

Kodisjoen koulun ruokala oli torstaina tupaten täynnä vakavailmeisiä kyläläisiä, kun terveystoimen johtoryhmä järjesti keskustelutilaisuuden Kodisjoen terveysaseman lakkauttamisesta. Palvelujen siirtäminen kaupunkiin on osa Vahva ja vakaa Rauma -säästöohjelmaa, jonka valtuusto hyväksyi marraskuussa.

– Rauman kaupungin kokonaistalousarvio ja budjetti kääntyi negatiiviseksi pari vuotta sitten. Reilu vuosi sitten päätettiin aloittaa valmistelu, jonka oli tarkoitus vähentää raamibudjetista hyvin monta miljoonaa. Siitä summasta noin puolet lankesi sosiaali- ja terveyspalveluille, Rauman terveyspalvelujen johtava lääkäri Hannu Nordqvist taustoitti.

– Viime valtuuston kokouksessa kysyin toimialajohtaja Satu Heliniltä onko tässä rahasta kysymys, ja hän sanoi, että ei, vaan kyse on siitä, ettei saada lääkäreitä, kodisjokelainen kaupunginvaltuutettu Miika Yli-Karro haastoi.

Nordqvist myönteli, että rahallakaan ei saa lääkäreitä.

– Viime syksynä tuli se tieto, että Kodisjoen pitkäaikainen lääkäri Tuija Salo aivan ansaitusti siirtyy eläkkeelle. Hänellä on ollut sellainen työtapa, että hän tekee vähän kaikkia asioita, ja osaa tehdä niitä kaikkia asioita, niin kuin paikallinen terveydenhoitajakin. Sellaisia lääkäreitä ei enää tahdo olla olemassa. Me ei saada Raumalle uusia nuoria lääkäreitä ja vanhoja eläköityy.

Kodisjokilaisia on surettanut erityisesti 35 vuotta kyläläisiä vauvasta vaariin hoitaneen terveydenhoitaja Heli Savolaisen siirtyminen kantakaupunkiin.

– Ei tämä meille yllätys ole, että tämä terveysasema on menossa kiinni, mutta oltaisiin kovasti toivottu, että Heli olisi voinut jatkaa, Tuomo Kauppi kommentoi.

Rauman perhekeskuksen päällikkö Anna Kuromaan mukaan suunnitelmissa on siirtää Heli Savolainen Nortamonkadun yksikköön, ja hän voi jatkossakin ottaa kodisjokelaiset äitiysneuvolan ja lastenneuvolan asiakkaat.

– Eikö se voisi olla niin, että Heli olisi osa-aikaisesti täällä ja siirtyisi iltapäivällä Perhekeskukseen? yleisöstä kysyttiin.

– Minä tarvitsen Heliä ja Helin ammattitaitoa sataprosenttisesti Nortamonkadulla. Hänen ammattitaitoaan täytyy nyt jakaa muillekin kuin kodisjokilaisille, Kuromaa perusteli.

– Minulla ei ole varaa jakaa Heliä enää aikuisasiakkaille ja ikäihmisille, vaan Helin työpanos mene lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin.

Savolainen kertoi ehdottaneensa itse, että olisi osittain Kodisjoella ja osittain muualla.

– Se ei nyt näköjään käy, mutta se olisi minun mielestäni järkevää. Lääkäri ei ole mielestäni se pointti, miksi asema pitäisi pistää pois, sillä minä teen kodisjokilaisten kanssa itsenäistä terveydenhoitajan työtä. Se miksi minua tarvitaan Raumalla johtuu siitä, että toimialajohtaja ei antanut täyttää yhtä tointa, kun sieltä lähdettiin eläkkeelle, ja minut tarvitaan Raumalle paikkaamaan se.

– Ja sen takana on se, että rahaa pitää säästää, Nordqvist totesi.

Terveysaseman lakkauttamisen väistämätön seuraus on, että kodisjokilaisten matka terveyspalveluiden luokse pitenee.

– Siinä on melkoinen ero luonnonkin näkökulmasta, että yksi ihminen ajaa tänne ja pystyy hoitamaan kyläläiset verrattuna siihen, että kaikki vastaanotolla käyvät kyläläiset ajavat tuon matkan edestakaisin. Ja jos ajatellaan, että lapsen täytyisi lähteä kesken päivää käymään lääkärissä, ja vanhemman täytyy lähteä sen takia töistä pois ja taas palata sinne, niin kuinka paljon joudutaan ajamaan sen takia, että saadaan lapsi käymään lääkärissä? Sanna Mattila ihmetteli.

Miika Yli-Karro kysyi, että miten kuuluu jatkossa toimia, kun sairastuu.

– Meillä on call center, sinne puhelu, siellä on takaisinsoittojärjestelmä. Yksi vaihtoehto on tilata taksi ja mennä kiirevastaanotolle. Tai sitten voi mennä taksilla vaikka suoraan keskussairaalaan, jossa on 24/7 päivystys ja erikseen vielä lastenpäivystys. Sellainenkin valinnanvapaus on, että jokainen kuntalainen saa valita oman terveysasemansa. Sen voi valita Eurasta, Lapista, Raumalta, Porista tai vaikka Sodankylästä, Nordqvist vastasi.

Lasten adressin lisäksi tilaisuudessa luovutettiin myös kyläläisten adressi.

Toimittajan kommentti:

Oman kylän Heli

Kodisjokelaiset eivät ole käyneet terveysasemalla, vaan he ovat käyneet Helillä. Vielä viime vuonna kyläläiset saivat lääkäripalvelujakin Tuijalta viikon tiettyinä päivinä, mutta eläköitymisen jälkeen lääkärikäynnit on pitänyt tehdä kaupunkiin.

Positiivista mieltä ympärilleen levittävä terveydenhoitaja Heli on tullut lapsille tutuksi jo lastenneuvolasta. Koululaiset ovat voineet pujahtaa koulun aidan toiselle puolelle terveysasemalle tarkastuksiin, rokotuksiin ja kolausten paikkauksiin ilman turhaa jännitystä, kun terveydenhoitaja on niin kiva.

Ikäihmiset ovat saaneet tarvittaessa hoitoa kotona, eikä sairaustaustaa ole tarvinnut kerrata, sillä Heli on hoitanut kyläläisiä vuosikymmenien ajan.

Helin työ on ennaltaehkäisevää. Kun hoidettavat ovat tuttuja, on hän tiennyt, kuka tarvitsee lisää apua ja kuka ei.

Kodisjokelaiset ovat saaneet nauttia harvinaisesta terveydenhoitopalvelusta maaseudulla. Terveydenhoitajan menetys on kyläläisille suuri. Rauman kaupungin rahojen säästymisestä en olisi niin varma, sillä melko kustannustehokas koko 500 hengen kylän hoitava terveydenhoitaja on.

Iida Kauppi, Kodisjoelta kotoisin oleva toimittaja