Kokenut matkailija suosii aikatauluttomuutta – Matkabloggaaja Saana Jaakkola vinkkaa lähikohteet

0
Saana Jaakkola muutti viime kesän lopulla meren rannalle. Nyt hän käy joka päivä uimassa, mikä on parantanut selvästi yöunia. – Haravan varrella olen tähän saakka saanut rikottua jään, hän naurahtaa.

Toimittaja ja matkabloggaaja Saana Jaakkola istahtaa kotilaiturilleen ja kääntää katseensa merelle päin. Tuulee etelästä. Se tuntuu tammikuun plussakeleistä huolimatta kylmältä viimalta.

Meren pinnassa on ohuen ohut jääpeite. Se elää jatkuvasti ilman lämpötilan mukaan.

– Ihana ääni tuo jään ritinä, Jaakkola toteaa.

Puolisen vuotta sitten Jaakkola toteutti haaveensa ja muutti brittipuolisonsa kanssa Rauman keskustasta meren rannalle. Luontoihmisenä hän on viihtynyt, vaikka keskustaan onkin pitkä matka.

Kotonaan Saana Jaakkola työskentelee usein tietokoneellaan ikkunan edessä, josta avautuu yksi Selkämeren lukuisista lahdista. Joutsenet ovat tänä talvena viihtyneet rannassa pitkään.

– Niitten pyllistelyä seurailen. Ne ovat koko ajan syömässä, hän kertoo hymyillen.

Matkustaminen on ollut Jaakkolan sydäntä lähellä aina, ihan lapsesta saakka. Kaipuu ulkomaille on vienyt hänet asumaan kaksi kertaa Espanjaan ja kerran Saksaan.

– Kun on asunut ulkomailla, oppii arvostamaan kotimaan pieniäkin asioita, kuten vaikka juustohöylää.

Reissuja hän on tehnyt enimmäkseen Euroopassa, mutta myös muilla mantereilla. Lähimatkailun Saana Jaakkola arvostaa korkealle. Hän kertoo tulleensa monta kertaa yllätetyksi, kun läheltä löytyy upea retkikohde, josta ei aiemmin tiennyt mitään.

– Läheltä löytää ikimuistoisia elämyksiä. Niitä varten ei tarvitse lähteä kauas.

Retkillään Saana Jaakkola suosii aikatauluttomuutta.

– Moni retkeilee sen takia, että rentoutuu. Silloin ei kannata arjen aikataulupainetta kantaa mukanaan metsään.

Varsinais-Suomessa Jaakkolan ja hänen miehensä yksi tukikohta on pariskunnan ystävien mökki Uudenkaupungin Lokalahdella. He pitävät huolta järvenrantamökistä sen omistajien muutettua ulkomaille.

– Esimerkiksi Pyhämaassa Pamprinniemen luontopolulla on tosi upeat maisemat. Neljän kilometrin polulle voi ottaa eväät mukaan ja nauttia niistä rantakallioilla.

Mökiltään hän on lähtenyt myös pyöräilemään Uudenkaupungin 50 kilometrin Velhoveden rengasreitin. Matkan varrelta löytyi pieni kyläkauppa, jossa oli kiva pitää jätskin pituinen tauko.

– Sää oli aika tuulinen sinä päivänä, ja tuntui, että aina tuuli vastaan, vaikka mihin suuntaan pyöräili, hän muistelee.

Monen vuoden reissupakukuume sai helpotusta viime kesänä, kun Saana Jaakkola hankki ikioman pakettiauton.

– Halusin, että auto on mahdollisimman ekologinen, mutta että saan kaikki reissukamat mukaan, kuten polkupyörän ja kajakin.

Reissupakuksi valikoitui Opel Combo, jonka tavaransäilytysosion Jaakkola aikoo eristyttää. Sänkyä ja sängyn alle tulevia säilytyslaatikoita kummempia varusteita hänen reissupakunsa ei tarvitse. Ruoat saa tehtyä retkikeittimellä.

– Kesäaikaan nukun todennäköisesti joka tapauksessa riippumatossa. On kuitenkin kiva, että on vaihtoehto nukkua autossa, jos vaikka sataa kaatamalla.

Riippumatossa nukkuminen vaatii Jaakkolan mukaan pientä totuttelua.

– Mutta teltassa en ole nukkunut kertaakaan sen jälkeen, kun hankin riippumaton – yhtä pakkasyötä lukuun ottamatta. Riippumattoon saa viritettyä hyttysverkon.

Reilu vuosi sitten Saana Jaakkola pääsi reissupakuilun makuun Uudessa-Seelannissa, jossa hän matkusti vuokratulla pakettiautolla.

– Siellä tajusi, miten vähällä ihminen pärjää. Meilläkin oli tavaraa vaikka kuinka paljon liikaa, vaikka olimmekin reissussa kuukauden ajan. Elämä oli ihanan yksinkertaista, ja tajusi, miten paljon kotonakin on turhaa roinaa.

Vastuulliseen matkailuun Saana Jaakkola myöntää havahtuneensa vasta viime vuosina.

– Alkujaan olin täysin budjettimatkailija. Lähdin sinne, minne sain halvimmat liput. Nyt fokus on vaihtunut vastuullisen matkailun puolelle.

Hän muistuttaa, että vastuullinen matkustus ei tarkoita ainoastaan ympäristöasioita.

– Siinä on myös sosiokulttuurinen ja taloudellinen puoli. Joku matkustaa toiselle puolelle maapalloa, ja sitten yöpyy kasvottomassa kansainvälisessä ketjuhotellissa. Tällöin kaikki matkailutulot voivat virrata kaupungista pois.

Jaakkolan oma yrittäjätaipale vapaana toimittajana on vahvistanut käsitystä siitä, että palkka kuuluu työn tekijälle. Hänestä olisi tärkeää, että kun matkaillaan, niin tuotaisiin alueelle enemmän hyvää kuin huonoa.

– Matkailu tuo elannon niin monelle.

Saana Jaakkola on varma, ettei matkailu eikä lentäminen tule loppumaan.

– Vastuullinen matkailu vaatii kuitenkin meiltä ajattelutavan muutosta. Suurin osa matkailijoista kuitenkin haluaisi tehdä vastuullisia valintoja.

Hän kertoo ensi keväänä avatattavasta Fairbnb-palvelu, jossa osa tuotosta käytetään paikallisen yhteisön hyväksi.

Saana Jaakkolan suunnitelmissa on monenlaisia matkoja. Turun seudulla valloittamista odottaa vielä polkupyörällä Saariston rengastie sekä Salosta Hankoon ja takaisin kiertävä Rannikkoreitti.

Reissupakulle on myös ajokilometrejä edessä.

– Yksi brittiläinen Suomeen hurahtanut kaverini harrastaa luonnonvesissä uintia. Yhdessä aiomme kiertää kaikki Suomen kansallispuistot ja uida.

Saana Jaakkolan matkailublogi löytyy täältä.

Saana Jaakkolan suunnittelee, että reissupakuun voisi mahtua nukkumaan poikittain.

 

Saana Jaakkolan top 5 retkikohteet Lounais-Suomessa

 

Joutsijärvi, Kullaa

– Joutsijärven ympäri kiertää 27 kilometrin patikointireitti, jonka voi tarvittaessa kiertää päivässä, mutta halutessaan retken voi venyttää useampaankin päivään.

– Maisemat ovat tosi kivat, matkalla on yöpymiseen autiotupia, on uintipaikkoja ja kaivo, josta voi ottaa vettä. Siellä on myös riippusilta ja kaksi vesistön ylitystä itse vedettävillä losseilla, joista toinen on soutuveneestä tehty ja toinen isompi lautta. Patikointireitillä on elämyksellisiä kohtia, jotka ovat varmasti lapsillekin kivoja.

– Reitti on merkitty. Siinä on hankaliakin kohtia, joten hyvät kengät ovat tarpeen.

Rauman Saaristo

– Rauman saaristo on niin monipuolinen. Voit mennä Kylmäpihjalan majakalle, Kuuskajaskarista taas löytyy armeija-ajan juoksuhaudat ja tykit.

– Reksaaressa puolestaan on vanha kalastajatila, missä voi kesällä yöpyä. Jos viitsii kävellä luontopolkua pitkin Reksaaren kärkeen, niin siellä on ehkä hienoin laavu, jonka tiedän. Laavulla on huussi ja kaivo. Veneetön pääsee Reksaareen venetaksilla tai varaamalla soutuveneen Rauman matkailutoimiston kautta.

– Saaristoa on myös mantereella. Esimerkiksi Raumalla olen yöpynyt Petäjäksessä riippumatossa.

Isokarin majakka, Kustavi

– Kaikki Suomen majakat ovat hienoja retkikohteita. Isokari oli sellainen paikka, että en olisi malttanut lähteä ollenkaan pois.

– Olin Isokarin majakalla muiden bloggaajien kanssa reissussa. Kun muut menivät nukkumaan, menin rantakallioille. Kuuntelin pienten aaltojen lyöntiä kalliota vasten, lokit kirkuivat ja majan valo alkoi erottua tummentuvaa yötä vasten. Nämä ovat sellaisia hetkiä, kun tuntee, ettei elämässä tarvita mitään muuta.

– Paikassa oli intohimolleen omistautunut kesäopas. Oppaamme kertoi meille Isokarin historiasta ja hämmästyttävän harvinaisista kasveista. Kannattaa muutenkin käyttää opaspalveluita, jopa omassa kotikaupungissa, niin saa tietää yllättäviäkin asioita.

Pinkjärvi, Eurajoki

– Noin viiden kilometrin reitin pystyy hyvin kiertämään kerralla ilman suurempaa kokemusta.

– Reitillä on tosi upeat laavut. Toinen laavuista on kaksoislaavu, jonka lähellä on hieno hiekkaranta. Yövyimme kerran riippumatoilla aivan järven rannassa ja seurasimme upeaa auringonlaskua.

Ahvenanmaa

– Ahvenanmaalla tulee olo, että on ulkomailla, vaikka onkin Suomessa. Ihmiset puhuvat eri kieltä ja maisemat ovat erilaisia, kun jo tietkin ovat erivärisiä!

– Ahvenanmaalla voi reissata autolla, pyörällä tai prätkällä joko risteilemällä tai lautoilla saaria hypellen.