Koulutaipaleensa on aloittamassa 114 ekaluokkalaista

0
Kappelimäen koulussa aloittaa ensi syksynä tämänhetkisten tietojen mukaan 68 oppilasta. Kaikkiaan ekaluokkalaisia on ensi syksynä 114.

Tämänhetkisten tietojen mukaan Laitilan alakouluissa aloittaa ensi syksynä 114 ensimmäisen luokan oppilasta.

Ekaluokkalaisista yli puolet, 68, on aloittamassa koulutaipaleensa Kappelimäen koulussa. Jokaiseen Laitilan kyläkouluunkin ekaluokkalaisia on tulossa: Kodjalaan 13, Soukaisiin 12, Untamalaan 10, Suontaakse 9 ja Itäkulman kouluun 2.

Vuotta nuorempia eli esikoululaisia on ensi syksynä tämänhetkisten tietojen mukaan ensi syksynä 100. Esikoulu on nykyään velvoittavaa eli lapsen on osallistuttava vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuotena.

Esiopetusta järjestetään Laitilassa tulevana lukuvuonna Pähkinäpensaan päiväkodissa, Apilaniityn päiväkodissa, Kappelimäen koulussa sekä Soukaisten koulussa. Edellytyksenä ryhmän perustamiselle on, että siinä on vähintään kymmenen oppilasta.

Sekä Pähkinäpensaan päiväkodissa että Kappelimäen koulussa esikoululaisille on tarkoitus järjestää kaksi opetusryhmää. Apilaniityn päiväkodissa esikouluopetusta puolestaan järjestetään vain vuorohoitolapsille.

Laitilassa on totuttu ajattelemaan, että syntyvä ikäluokka on noin 100 lasta. Viime vuosina uusia kaupunkilaisia on syntynyt kuitenkin selvästi vähemmän: 2000-luvulla keskimääräinen syntyvyys on ollut alle 90.

Vuonna 2016 laitilalaisvauvoja syntyi 97, vuonna 2017 heitä syntyi 86 ja vuonna 2018 puolestaan 71. Viime vuonna Laitilassa syntyi vain 61 vauvaa.

– Muutos on suuri, kun ajattelee niin, että tänä vuonna ekaluokkalaisia on yli 100 ja seitsemän vuoden kuluttua heitä odotetaan olevan noin 60, vertaa sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen .