Laitilassa ideoitu perunoiden jääkaappipakkaus on maailman paras

0
Tuorekartanon toimitusjohtaja Kari Kastari ja voittoisa perunoiden jääkaappipakkaus.

Pirkko Varjo

Laitilalaisen Tuorekartano Oy:n uusi perunapakkaus voitti maailmanmestaruuden kansainvälisessä pakkausalan kilpailussa. Düsseldorfissa pidettyyn WorldStar -kilpailuun osallistui 319 pakkausta 35 eri maasta. Alkuperäinen idea perunoiden pahvisesta kuluttajapakkauksesta on peräisin Tuorekartanon toimitusjohtaja Kari Kastarilta yhdessä kauppaketju Suomen Lidl kanssa.

Yhteistyössä tamperelaisten suunnittelijoiden Jyrki Valkaman ja Maarit Mäkisen kanssa suunniteltu, DS Smithin valmistama jääkaappipakkaus voitti jo viime syksynä pohjoismaisen ScanStar -pakkauskilpailun.

– Aluksi idea sai aikaan lähinnä silmienpyörittelyä, mutta kun löysin oikeat yhteistyökumppanit, kaikki alkoi sujua, Kastari kertoo. Kaisan Kuvaputiikki

Pakkaus on valmistettu aaltopahvista. Siinä on kantokahva ja luukku, jonka kautta perunoita voi ottaa tarvittavan määrän.

– Pahvin etuna muovipussiin verrattuna on se, että perunat säilyvät kuivina ja valolta suojassa. Muovipussissa ostetut perunat laitetaan usein jääkaapin vihanneslokeroon, jossa ne kilpailevat tilasta porkkanoiden ja muiden vihannesten kanssa. Usein käy niin, että osa tuotteista ehtii pilaantua ahtaudessa – tätä vaaraa pahvipakkauksen kanssa ei ole. Kuljetuksissa pakkaukset voidaan pinota suoraan myyntilavoille ja kaupasta laatikko on helppo kuljettaa kotiin. Tietysti pahvi on myös kierrätyksen näkökulmasta parempi materiaali. Tosin muovipusseissakin muovin osuutta vähennetään jatkuvasti; meidän pussivalikoimastamme jo nyt 70 prosenttia sisältää 25 prosenttia vähemmän muovia verrattuna entisiin pusseihin. Tämän vuoden loppuun mennessä myös loput pussit on saatu samaan tasoon.

Perunan jääkaappipakkaus on ollut myynnissä vajaat kaksi kuukautta kaikissa Suomen Lidleissä. 

Tuorekartanossa käsitellään kotimaista perunaa noin 18 miljoonaa kiloa joka vuosi. Perunat viljellään pääasiassa Laitilassa ja Lappväärtissä. Kilpailu pääsystä kuluttajan ruokalautaselle on kovaa.

– Varsinkin nuorissa perheissä suositaan riisiä ja pastaa, koska ne ovat nopeita valmistaa. Peruna on kuitenkin ravintoarvoltaan huomattavasti terveellisempää. Perunan käyttö ei myöskään ole enää ajasta kiinni, sillä kehitimme ensimmäisenä Suomessa perunoiden mikropakkauksen, jossa perunat kypsyvät 9–12 minuutissa, Kastari kertoo.

WorldStar -kilpailun palkinnot luovutetaan voittajille Saksassa 8.5.