Miten riistalihan jäljille pääsee?

0
Uusi sovellus saattaa yhteen riistalihan myyjät ja ostajat.

Jarno Keskinen

Riistalihan myynti on Suomessa vielä hyvin uusi asia. Viime vuosiin asti kaikki harvoista hirvistä ja pienriistasta saatu liha on mennyt metsästäjille itselleen tai heidän lähipiirilleen. Valkohäntäpeuran yleistyminen on muuttanut tämän. Se on ensimmäinen laji, jota metsästetään niin paljon, että lihaa riittäisi merkittävissä määrissä myös myyntiin.

– Riistalihan myynti on vielä varsin tuntematon asia. Valkohäntäpeura-alueella on sekä potentiaalia myyntiin että kysyntää lihalle. Toivottavasti lihan myynti ottaa tuulta alleen, koulutuspäällikkö Henri Mutanen Metsästäjäliitosta kertoo.

Jahtimedia.fi on osoite, joka jokaisen riistalihan ostamisesta tai myymisestä kiinnostuneen kannattaa painaa muistiinsa. Metsästäjäliiton ylläpitämälle sivustolle ollaan lähiaikoina julkaisemassa riistan ostamisesta ja myymisestä kiinnostuneiden kohtaamispaikka.

Alustan julkaisuun asti riistalihan löytäminen vaatii vielä pientä salapoliisintyötä. Ostaja joutuu kaivamaan esiin paikallisen metsästysseuran yhteystiedot ja kysymään, olisiko seuralla myyntihaluja. Kuka tahansa voi kuitenkin ostaa riistalihaa keneltä tahansa metsästäjältä tai metsästysseuralta. Myytävää kyllä on. Valkohäntäpeuran levinneisyysalueen suurimmat metsästysseurat saavat jopa tuhat kaatolupaa. Yhdestä, aikuisesta naaraspeurasta saadaan lihaa 30–35 kiloa.

Uroksista enemmän, vasoista vähemmän. Valkohäntäpeurojen lupien käyttöaste on hyvin korkea, lähes kaikki käytetään. Kun yhdelle metsästysseuralle siis saattaa kertyä yli 30 000 kiloa lihaa, pääsee moni metsästystä harrastamatonkin iskemään hampaansa peuran peppuun.

– Alustan julkaisuun asti myyjän voi löytää helpoiten googlaamalla. Riistaliha- ja myynti- hakusanoilla löytänee itseään lähimmän myyjän, Mutanen vinkkaa.

Riistalihan myyntiä hidastaa paitsi asiakaskunnan vähäiset tiedot ostamisen mahdollisuudesta, myös myyjäpuolen turhat pelot asiaan liittyvistä, mahdottomina pidetyistä osaamis-, hygienia- ja byrokratiavaatimuksista.

– Ei se oikeasti vaadi perusasioita enempää. Monet metsästysseurat kykenisivät tuottamaan täysin myyntikelpoista lihaa jo nykyisessä lahtivajassaan.

Leikattua lihaa voi myydä, jos seuralla on elintarvikehuoneisto. Moni kunnossa oleva lahtivaja muuttuu sellaiseksi yhdellä, netissä tehtävällä ilmoituksella. Mitään tarkastusta siis ei tehdä, vaan kyse on puhtaasti ilmoitusluontoisesta asiasta.

– Ilmoituksen tekemisen jälkeen elintarvikehuoneisto on viranomaisen valvonnan piirissä ja tehdystä myyntitoiminnasta on tehtävä raportti, Mutanen täsmentää.

Lihan myynti on hyvä tapa paikata seuran taloutta, vaikka pääasiassa vastikkeetta muiden mailla toimivat seurat eivät pyrikään voitolliseen toimintaan. Jos lihan myynti käy aktiiviseksi, tarvitaan jo hygieniapassi ja terveys- ja hygieniakoulutus.

Metsästäjäliitto koordinoi näitä koulutuksia, joten oppia on metsästäjille helposti saatavilla. Jos seura ei halua ryhtyä myyntiraporttia laatimaan tai kouluttautumaan, on lihan myynti silti mahdollista. Helpointa ja vähiten säänneltyä on myydä ammuttu eläin. Sellaisen kuluttaja voi ostaa ilman mitään byrokratiaa ja kilohintakin on edullinen.

Vaikeaa riistalihan ostaminen tai myyminen ei ole, vaikka asiakas haluaisi pannulle valmiiksi käsiteltyä lihaa vakuumiin pakattuna ja käteen asti toimitettuna.