Nostalgiset iltapäivätanssit Urheilutalolla

0
Leena Rantanen ja Eero Rantanen pitävät terveyttä yllä tanssimalla.

Jussi Vaajasaari

Laitilan kaupungin liikuntatoimi järjesti viime perjantaina iltapäivätanssit. Lähes sata enemmän ja vähemmän iäkästä ihmistä kokoontui Laitilan urheilutalolle tanssimaan.

– Tanssi on monipuolisimmin terveyteen vaikuttava liikuntamuoto, tietää tapahtuman järjestänyt liikuntasihteeri Elina Rautanen .

Voimaa vanhuuteen on valtakunnallinen hanke, johon Laitilan kaupungin liikuntatoimi osallistuu jo toista vuotta. Uusimpana liikuntamuotona tarjotaan ikäihmisille kuntoilumielessä lavatanssia.

– Kymmenen pistettä Elinalle. Kaikki liikuntajutut ovat olleet kivoja, ja nyt tuli tämäkin vielä! iloitsee Marjatta Airola tanssilattialta palatessaan.

– Elina antaa vanhoille kyytiä. Meillä on erinomaisia kuntoiluhankkeita, joissa on ilo olla mukana, kiittelee Sisko Eronen tanssin tauolla.

Orkesterin tauolla istuskelee iloisia ja puheliaita kuntoilijoita liikuntatoimen tarjoamalla pullakahvilla. Moni muistelee nuoruutensa hyviä aikoja, jolloin Laitilassa oli laajalti suositut tanssit joka sunnuntai. Tanssipaikalle tulivat kaikki nuoret, ja tanssitaidot opittiin tanssimalla. Kesällä tanssittiin VPK:n paviljongilla ja muina aikoina urheilutalolla.

– Tansseissa ei käytetä alkoholia eikä tulla tapaamaan ihmisiä ja etsimään puolisoa niin kuin ennen, vertailee Matti Varjonen .

Hänen mukaansa nykyisin tansseihin tullaan saamaan liikuntaa.

– Toki se puolisokin saattaa löytyä, jatkaa Matti Varjonen ajatuksenjuoksua.

Perjantai-iltapäivän lavatansseja ei oltu tehokkaasti mainostettu. Silti paikalle tuli tanssijoita kauempaakin. Urheilutalolle osasivat tulla Rauman Lapista saakka Kristiina Joki-Vogelainen ja Aleksi Vogelainen .

– Emme olleet löytää Urheilutaloa, vaikka olemme jo monta vuotta ajaneet tästä ohi, kun käymme maanantai-iltaisin tanssikursseilla viereisen Kappelimäen koulun salissa. Google Maps ei osannut neuvoa perille, naureskelee Kristiina Joki-Vogelainen.

Aleksi Vogelainen puolestaan harmitteli leikillään sitä, että päiväunetkin jäävät väliin, kun pitää lähteä Laitilaan tanssimaan.

Urheilutalon iltapäivätansseissa on kymmeniä pariskuntia ja ilman omaa paria parikymmentä tanssijaa.

– Harrastamme lavatanssia niin paljon kuin ehdimme. Joka toinen viikko käymme kuntotansseissa Uudessakaupungissa ja sunnuntaisin Raumalla, kertoo Armi Hulkko .

Kaarina Tapani käy tanssimassa vähintään kerran viikossa.

– Aina menemme sinne, missä vanhat tanssivat, kertoo Kaarina Tapani , joka käy ystävänsä kanssa tanssimassa muun muassa Raumalla, Eurassa ja Porissa.

– Mukavaa on huomata, että liikkeellä on paljon musiikista pitäviä tanssitaitoisia. Mukava yllätys oli saada pullakahvit ja suklaata, kiittelee Aatos Virtanen , jota myös kiinnosti Urheilutalo rakennuksena.

– Tämä on mahtavaa. Täällä on tosi paljon porukkaa. Hyvä, että tansseille saadaan jatkoa, iloitsee Leena Rantanen .

Urheilutalolla saatiin tanssia oikein elävän orkesterin soittaman musiikin tahdissa. Näyttämölle oli saatu Laitilan pelimanneista neljän kokeneen soittajan erinomainen orkesteri. Mikko Nurmi, Rauno Mäkilä, Jukka Vehmas ja Alpo Knuutila soittelivat sujuvasti, ja tietenkin ilman nuotteja. Rumpalia ei porukassa ollut eikä sitä kaivattukaan. Kaikkien tanssilajien selkeä rytmi syntyi soitinten avulla.

– Aikas hyvin meni soitto, vaikka oli vain kerran reenattu, sanoo harmonikkaa soittanut Rauno Mäkilä tanssien päätyttyä.

Orkesteri yllättyi suuresta osallistujajoukosta.

– Tuskin nämä tanssit kuitenkaan vaikuttavat hedelmällisyyteen, vitsailee laitilalaisten syntyvyyden laskusta huolestunut Jukka Vehmas.

Tanssit jatkuvat joka toinen perjantai.

– Välillä soitamme levymusiikkia. Mutta saamme elävää musiikkia, jos löytyy lisää halukkaita orkestereita. Minulle saa ilmoittautua, pyytää Elina Rautanen toiveikkaana.