
Ensi maanantaina, 13. päivänä tammikuuta, Laitilassa tapahtuu. Silloin laitilalaisiin koteihin ja palvelutaloihin ilmestyy toinen toistaan värikkäämpiä hahmoja. Rooliasuihin pukeutuneet lapset, kenties aikuisetkin, tulevat nuuttipukkeina ilahduttamaan asukkaita.
– Poukantalolla odotetaan nuuttipukkien vierailua kello 17 ja 20 välisenä aikana. Ylesölle ja esiintyjille on tarjolla mehua ja pipareita. Nuuttipukit saavat palkkioksi karkkipussin, lupaa Laitilan Oppaitten Lea Koskinen .
Laitilalaiset lapsiperheitten äidit, Meri Holm, Anne Suutari ja Tiina Welling , ovat ystävyksiä. He järjestävät yhdessä lapsilleen tilaisuuden lähteä kaupungille nuutinpäivän iltana.
– Lapset jaksaisivat vaikka kuinka pitkään, mutta ilta loppuu aina kesken. Menemme pienimpien ehdoilla, kertoo Meri Holm, joka ollut lastensa kanssa liikkeellä jo kuutena vuonna.
Viime tiistaina äidit kokoontuivat lapsineen Holmien kotiin pukeutumaan rooliasuihin.
– Meidän lastemme pukeutuminen jää yleensä viime tippaan, ja päälle pannaan sitä, mitä löytyy, naurahtaa Tiina Welling.
– Tänä vuonna minä olen noita. Viime vuonna olin keijukaisprinsessa, kertoo nelivuotias Silja Welling , jonka upea noitahattu on hankittu MLL:n Mukulavintissä pidettyyn Halloween-discoon.
Tapaamisessa Holmien omakotitalossa on määrä myös harjoitella maanantain kierroksella esitettävää laulua.
– Me ei olla vielä keksitty uutta laulua, kun ei enää voi laulaa samaa Tuiki, tuiki tähtönen -laulua, kertoo kissaksi pukeutunut seitsenvuotias Maisa Welling .
Myöhemmin lapset harjoittelevat laulua Piippolan vaarilla oli talo , johon piti keksiä esiintyjien roolihahmoille sopivat sanat.
– Ei me aina lauleta samaa laulua kaikissa paikoissa, huomauttaa pingviiniksi pukeutunut kahdeksanvuotias Saana Holm.
Apinapukuun sonnustautuva Lassi Welling on alle kaksivuotias. Hän menee maanantaina ensimmäistä kertaa nuuttipukiksi. Apinapuvun on ommellut Senni-tyttärelleen Meri Holm, ja nyt sen saa ystävätär Tiina Wellingin poika.
– Lapset kasvavat, ja asusteet siirtyvät ystäväperheitten kesken seuraaville lapsille, kertoo Meri Holm.
Joulukuun alussa kaksi vuotta täyttänyt Senni Holm sai äidiltään rooliasun. Hän on siitä lähtien joka päivä esiintynyt lempihahmonsa Palomies Samin asussa.
– En ole Senni, olen Palomies Sami! Olen tänään sammuttanut kolme tulipaloa, julistaa palomiehen varusteissa satuhahmostaan innostunut Senni.
Mikä saa lapset lähtemään nuuttipukeiksi? Onko syynä esiintymisestä usein saatavat makeiset?
– Kerään saamani karkit tällaiseen kissakannuun, kertoo Harry Potter -asuun sonnustautunut seitsenvuotias Aleksi Suutari, joka on katsonut televisiosta kaikki Harry Potter -fantasiaelokuvat.
– On kiva mennä vanhoja ihmisiä ilahduttamaan, sanoo kahdeksanvuotias Leo Suutari , jonka rooliasu veljen tavoin muistuttaa fantasiaelokuvien Harry Potter-hahmoa.
– Suurin juttu lapsille on se, että saa mennä esiintymään yhdessä kavereitten kanssa, ei niinkään karkki, sanoo Anne Suutari.
– Me syömme saatuja karkkeja ainakin puoli vuotta, vitsailee Tiina Welling.
– Meillä ei ole sellaista ongelmaa, naurahtaa Meri Holm.
Nuuttipukkiperinne on jo lapsuudesta tuttua Tiina Wellingille ja Meri Holmille.
– Me olemme lapsina olleet paljon nuuttipukkeina Pyhärannassa. Olimme nuuttipukkeina Reilassa vielä yläkouluikäisinä, muistelee Tiina Welling.
– Nyt tuntuu kivalta, kun omat lapset kiertävät, iloitsee Meri Holm.
– Toivon Laitilassa mentävän rohkeasti ilahduttamaan asukkaita kaikkiin palvelutaloihin ja asumisyksikköihin, kannustaa Meri Holm.
Naantalista Laitilaan vuonna 2008 muuttaneelle Anne Suutarille nuuttipukkiperinne tuli uutena juttuna.
̶– Hämmästyin, kun työpaikallani Terveyskodissa kysyttiin, miten olen valmistautunut nuuttipukkien tuloon, muistelee Anne Suutari huvittuneena.
Nuutinpäivä
Nuutinpäivä on kansanomaisesti tärkeä merkkipäivä, johon jouluajan on katsottu päättyvän, kuten osoittaa sananparsi: ”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.” Vanhojen lakien mukaan joulurauha kesti 20 päivää ja päättyi siten 13. tammikuuta. Päivän perinteisiin kuuluvat eräillä alueilla Länsi-Suomessa myös nuuttipukit. Nimi Nuutti oli 1970-luvulle saakka varsin harvinainen, mutta on viime vuosikymmeninä yleistynyt. Vuoden 2017 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 2 578 miestä on saanut nimekseen Nuutti. Suurin osa heistä on syntynyt vuoden 2000 jälkeen.
Lähde: Wikipedia