Pääkirjoitus: Meijerille uusi elämä?

0

Laitilan kaupunki haluaa päästä eroon vanhoista kiinteistöistään, eikä ihme: niiden ylläpitäminen maksaa puhumattakaan korjaamisesta.

Keväällä 2016 Laitilassa selvitettiin Kasitien kupeessa keskustassa sijaitsevan yli satavuotiaan meijerin kunnostamista päiväkodiksi. Selvityksen yhteydessä siellä tehtiin perusteellinen kuntotutkimus. Kuntoarvion tehnyt tutkija arvioi sitä muun muassa seuraavasti:

”Laitilan meijeri on paitsi rakennushistoriallinen ja esteettinen myös käyttöarvoja sisältävä ja aikanaan hyvin rakennettu – sekä yli satavuotiaanakin korjauskelpoinen.”

Hanke kaatui, ja uusi päiväkoti rakennettiin meijerin naapuriin. Meijerin kohtalo jäi edelleen avoimeksi.

Nyt kaupunki aikoo myydä rakennuksen. Meijeritoiminnan jälkeen siellä on toiminut muun muassa yrityksiä ja teatteri. Monilla nuorilla ja entisillä nuorilla on nostalgisia muistoja rakennuksen kellarista, joka on palvellut bändien treenipaikkana.

Kulttuurisihteeri Jukka Vehmas ja kansalaisopistossa näytelmiä vuosia ohjannut Jarmo Koski ovat vuosien varrella nostaneet usein esiin huolensa meijerin laiminlyönnistä. Jugendhenkinen rakennus on pala Laitilan historiaa.

Esillä on ollut myös uusia ideoita muun muassa kulttuurikäytöstä. Monissa kunnissa on valjastettu vanhoja tiloja museo-, taidenäyttely- ja konserttitoimintaan. Esimerkkeinä muun muassa Salon veturitalli ja Turun Logomo, joiden historia liittyy rautateihin.

Laitilassa on tuhottu vuosien aikana monia upeita rakennuksia. Onneksi täällä on myös pelastettu niitä.

1980-luvulla purkutuomion saanut Poukan talo palvelee nyt kohtaamispaikkana. Tulipalon jälkeen uutta kukoistuskauttaan elää myös entinen rukoushuone Walon talo. Toivottavasti meijeri liittyy jatkoksi niiden tarinaan.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi