Pääkirjoitus: Mielenkiintoinen ehdotus

0

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski avasi vuoden lopussa keskustelun maakuntarajasta. Hänen mielestään Varsinais-Suomi ja Satakunta voisivat yhdistyä.

Molemmissa maakunnissa kaupunginjohtajana toiminut Koski on tullut siihen tulokseen, että läntisen Suomen elinvoimaa vahvistamaan tarvitaan nykyistä kilpailukykyisempi alue.

Koski luotsasi aiemmin Uuttakaupunkia ja oli mukana, kun Vakka-Suomen kaupungit, Pyhäranta ja Rauma suunnittelivat panevansa hynttyyt yhteen vuonna 2006. Silloin esteeksi nousi erityisesti maakuntaraja ja sairaanhoitopiiri.

Koski kuvaili Satakunnan Kansassa maakuntarajaa Kiinan muuriksi. Mutta maailma muuttuu, ja muurit murtuvat.

Mitä etua isommasta maakunnasta olisi kunnille, joita yhdistävät väestön ikääntyminen, syntyvyyden lasku, talouden ongelmat ja pula työvoimasta?

Pääkaupunkiseutu ja muut kasvukeskukset vetävät asukkaita ja yrityksiä – ja sen vuoksi myös kehittämisrahoja. Siinä kisassa niin Varsinais-Suomi kuin Satakuntakin jäävät liian usein nuolemaan näppejään.

Raideliikenteen kehittäminen, Kasitie ja koulutusinvestoinnit ovat tulevaisuuden kannalta tärkeitä.

Täällä on monipuolista yritystoimintaa, useita satamia, auto- ja meriteollisuutta sekä maatalousyrityksiä. Kaikki merkittäviä koko Suomen kannalta.

Hallinnolliset rajat eivät ole nytkään esteenä maakunnalliseen yhteistyöhön ja kehittämiseen, mutta uusi maakunta saattaisi mullistaa päätöksentekoa, asenteita ja ajattelua uusille urille.

Laitilan ja Uudenkaupungin kuntapomot eivät ainakaan tyrmää ehdotusta (sivu 5).

Toivottavasti keskustelun avaus elää ainakin ensi kevään kuntavaaleihin asti. Silloin on mahdollista selvittää, löytyykö maakuntien yhdistämiselle oikeasti poliittista tahtoa.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi