Pääkirjoitus: Nuoret liikenteessä

0

Laitilalaisnuoret saivat vuoden alussa kyseenalaista kunniaa, kun heidän uutisoitiin syyllistyvän liikennerikkomuksiaan isommissa kaupungeissa asuvia ikätovereitaan useammin. Poliisin tekemästä selvityksestä uutisoi ensimmäisenä Yle .

Kyse ei ole yksinomaan siitä, että laitilalaiset nuoret olisivat holtittomampia kuin ikätoverinsa vaan ylikomisario Mika Peltolan (sivu 8) mukaan tilastoissa näkyy myös se, että maaseudulla autoillaan kaupunkeja enemmän. Monella 18-vuotiaalla on sekä ajokortti että mahdollisuus ajaa autoa, eikä Laitilassa ole tavatonta sekään, että ajokortti myönnetään poikkeusluvalla alle 18-vuotiaana, mikäli toisella paikkakunnalla oleva harrastustoiminta tai opiskelut sitä edellyttävät. Tavallisten autojen lisäksi Laitilan kaduilla nähdään Suomen mittapuulla poikkeuksellisen paljon mopoautoja. Niiden määrä selittynee ainakin osittain pitkillä välimatkoilla kylistä keskustaan. Nuoret ovat siis vahvasti läsnä liikenteessä.

Laitilan keskustan alueelta kuuluu viestiä, että häiritsevää liikennöintiä tapahtuu varsinkin öisin. Nuorten tarpeen liikkua yhdessä ja kokeilla rajojaan ymmärsi moni perjantaina Laitilan kadulla liikkunutkin, mutta häiriökäyttäytymistä ei hyväksytty. Öisillä retkillä, ja liikenteessä ylipäätään, tulisikin ottaa muut huomioon.

Ylikomisario Peltola huomautti myös, että yksi ylinopeuden syy ei ole toista parempi. Osalle nuorista ominainen näyttämisenhalu tai vanhempien kiire ehtiä hakemaan lapset ajoissa päiväkodista ovat molemmat yhtä huonoja syitä raskaalle kaasujalalle. Tämä on hyvä monen aikuisenkin muistaa, kun suunnittelee aikataulunsa.

Lapset ja nuoret ottavat mallia aikuisten liikennekäyttäytymisestä. Tämä olisi hyvä muistaa, kun omat sormet seuraavan kerran hapuilevat älypuhelinta ajon aikana tai nopeusmittarin viisari ylittää sallitun enimmäisnopeuden.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi