Pääkirjoitus: Pyörämatkailun mahdollisuuksia

0
Pyörämatkailua olisi mahdollista lisätä Vakka-Suomessakin.

Pyöräilyharrastus ei ole tänä talvena katkennut kylmiin säihin. Talvipyöräilijä on pärjännyt kevyissä tamineissa ilman nastarenkaita, kun pakkasia ei ole ollut nimeksikään ja liukkautta on ollut vain harvoina päivinä.

Kuusi lounaissuomalaista Leader-ryhmää, Laitilan seudulla toimiva Ravakka mukaan lukien, järjestää helmikuun lopussa Korppoossa BikeMenu-seminaarin. Seminaarissa pohditaan pyörämatkailua ja sen edistämistä Lounais-Suomessa. BikeMenu-konsepti pyrkii yhdistämään pyöräily-, melonta- ja kävelyreitit, ruokailu- ja majoituspaikat sekä paikalliset tarinat.

Seminaarin ideana on kehittää alan yritysten ja toimijoiden yhteistyötä. BikeMenu on herättänyt suurta kiinnostusta, ja seminaarin osanottajamäärä tuli täyteen jo tammikuun alussa. Se kertoo lähimatkailun, aktiivilomailun ja vähähiilisen matkailun mahdollisuuksista. Pyörämatkailuun voi yhdistää luontokokemuksia, paikalliskulttuuria ja liikuntaa.

Pyörämatkailu on lähes kaikille mahdollista. Ihmiset kaipaavat kuitenkin kivoja reittejä luonnon helmassa – ja niitähän Laitilan seudultakin löytyy.

Jälki.fi-verkkosivustolle rekisteröityneet käyttäjät saavat listata suosittuja ja vakituisesti käytössä olevia pyöräilyreittejä ja -alueita. Laitilasta sivustolle on merkitty kymmenen kilometrin reitti Vähä-Tulejärven ympäri. Myös 32 kilometrin pituinen Koskeljärven kierto käy Laitilan puolella.

Pyhärannan läpi menee Raumalta Uuteenkaupunkiin kulkeva 63 kilometrin maastoreitti. Uudessakaupungissa reittejä on runsaasti.

Pyöräilykauden on yleensä laskettu kestävän toukokuusta syys-lokakuuhun, mutta nykyisenkaltaisina talvina kausi kestää huomattavasti pidempään. Jos kelit jatkuvat plus-voittoisesti, voi talvilomalle suunnitella pyöräilyreissua laturetken korvaajaksi.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi