Laitilassa kuusenvalot tuikkivat ikkunoista pitkään loppiaisen jälkeenkin. Joulu päättyy täällä Nuutinpäivään, jota vietetään 13. tammikuuta.
Sanonta “Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois viepi” elää vahvana paitsi Laitilassa myös koko Vakka-Suomessa.
Nuuttipukit kiertelevät silloin talosta taloon samaan tapaan kuin virpojat pääsiäisen aikaan palmusunnuntaina. Paikallinen laitilalainen erikoisuus on, että lapset eri puolilta kaupunkia kokoontuvat Poukan talolle esittelemään asujaan.
Laitilaan on muuttanut viime aikoina paljon väkeä muualta Suomesta ja myös ulkomailta. Maahanmuuttaja ihmettelee, miksi tulevana maanantaina osa kaupoista on kiinni ja kaduilla hiljaista.
Loppiaisen taustat saattavat olla hukassa ikänsä täällä asuneillakin. On hyvä tietää, että 6. tammikuuta on kirkollinen juhlapyhä eikä mikä tahansa päivä, jolloin vain syödään viimeiset konvehdit.
Kristittyjen vanhimpiin juhliin lukeutuvaa pyhäpäivää on vietetty jo 200-luvulta lähtien. Raamatun mukaan loppiaisena Itämaan tietäjät toivat Jeesus-lapselle lahjoja.
Perinteitä omaksutaan pikku hiljaa arjessa eläen ja vuorovaikutuksessa paikallisten kanssa. Muuttajien kotoutumista edistävä Asukasluotsaus-hanke on järjestänyt Vakka-Suomessa tilaisuuksia, joissa on edistetty erilaisten kulttuurien kohtaamista.
Kieli on avain uuteen kotimaahan, mutta myös kouluissa, työpaikoilla ja vaikkapa kansalaisopistossa on tilausta erilaisille kursseille, jotka luovat ymmärrystä itselle vieraisiin tapoihin ja juhlapyhiin. Ne lisäävät myös kunnioitusta toistemme juuriin ja perinteisiin.