Talviuinti sujuu ilman avantoakin

0
Tämä laituri on tullut tutuksi Särkijärven Kluttaajille, joista moni on harrastanut talviuintia jo kolmekymmentä vuotta ja ylikin.

Ossi Nyström

Särkijärven Kluttaajat perustettiin kolmekymmentä vuotta sitten aktiivisten talviuimareiden toimesta. Joka sunnuntai kokoontuvasta porukasta moni on ollut mukana sen perustamisesta lähtien.

– Minä olen perustajajäseniä, mutta kysytään nyt muidenkin mielipiteitä, Sirkka-Liisa Nurmi toppuuttelee, kun yritän aloittaa haastattelua Särkijärven rantasaunan takkahuoneessa.

Pian väkeä alkaakin valua saunasta kahvin ja leivonnaisten äärelle.

– Se oli muistaakseni 1990 syyskuussa kun aloitettiin, Nurmi muistelee.

– Onhan siitä alkuperäisporukasta väkeä tippunut poiskin, tulee sairauksia, liikkuminen menee huonoksi ja muuta, Atri Elo kertoo.

Pöydän äärelle kerääntyneet Kluttaajat keksivät monta selitystä sille, miksi talviuinti on viehättänyt heistä monia jo vuosikymmenien ajan.

– Se että on niin kylmä, että ei kertakaikkiaan voi mennä, ja sitten vaan menee kumminkin! Nurmi miettii.

– Se kun täällä on tämä puukiuas, Elo toteaa.

– On ollut puhetta, että tähän laitettaisiin sähkökiuas tilalle, mutta me ei olla kukaan sen kannalla.

Tärkeää on myös harrastuksen tuoma yhteisöllisyys. Kun on uitu ja saunottu, vaihdetaan kuulumisia vielä kahvimukin äärellä.

– Tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Moni muu asiaa jää, mutta tämä aika täytyy varata tälle, Timo Yli-Nokari kertoo.

– Joka sunnuntai ollaan, lokakuun alusta huhtikuun loppuun. Saunan lämmitys tapahtuu vähän vuorotellen.

Mikäli talviuinti kiinnostaa, pääsee alkuun saapumalla Särkijärvelle jonakin sunnuntaina. Sauna on lämpimänä kello 12–15.

– Kaikki ovat tervetulleita! tulee kuin yhdestä suusta.

– Tämä on nuorentunut. Tänne on ruvennut tulemaan kauheasti nuoria, monikansallisiakin, että pitäisi kauhesti osata kieliä, Elo naurahtaa.

Ja kuin tilauksesta paikalle saapuu murtaen suomea puhuva nuorten miesten porukka.

– Tämä ajoittuu aika hienosti, että ei tule ruuhkaa. Seuraavat ja sitä seuraavat tulevat aina tasaisesti, Yli-Nokari kehuu.

Särkijärven Kluttaajat ovat osallistuneet aktiivisesti myös lajin kilpailuihin. Viime vuosina tosin kisoihin ei ole enää lähdetty.

– Linja-autollinen porukkaa, Imatralla käytiin, Keuruulla, Ikaalisissa, Seinäjoella ja Ähtärissä. Kilpailumatka on 25 metriä, Yli-Nokari selostaa.

Laineen Reini , jonka kanssa tässä vähän ollaan vastaavia, niin hän oli kilpailuissa aina uimassa, ja me kannustettiin, Elo muistelee.

Kluttaajien mukaan lauhat talvet eivät juurikaan vaikuta harrastustoimintaan.

– Ei, koska näyttää siltä, että se 50 henkilöä ylittyy joka sunnuntai, mitä täällä porukkaa käy. Harrastajamäärä vaan kasvaa, Yli-Nokari toteaa.

– Silloin kun on ollut järvi jäässä ja lunta, niin monta kertaa ihmiset ovat käyneet ensin hiihtämässä, ja tulleet sitten saunaan, mutta nyt se hiihtäminen ei ole kuin tommoista vesihiihtoa, Elo lohkaisee.

Kunnon talvet olisivatkin Kluttaajille mieleen.

– Kyllä se tuntuu enemmän avantouinnilta, kun on se avanto.

Vesi ei kuitenkaan tunnu sen kylmemmältä, vaikka olisi pakkastakin.

– Melkein päinvastoin, kylmintä on syksyn tuulessa. Ei siinä muuta kuin se ensimmäinen kerta kun sinne menee, niin sinne täytyy vaan mennä, sitä ei saa jäädä ajattelemaan lainkaan, Yli-Nokari opastaa.

Pöydän äärellä istuvat Kluttaajat tekevät selväksi, että asiasta pääsisi paremmin jyvälle, jos kävisi kokeilemassa itse.

– Sinun olisi tarvinnut itse se kokeilla, kun tänne tulit!

– Siellä on sauna lämpimänä vielä!

– Kyllä tuolta jotkut uikkarit löytyy!

Laitilan joulu oli märkä ja lämmin

Laitilan joulukuu oli sateinen ja lämmin. Asia käy ilmi laitilalaisen Eero Setälän laatimasta säätilastosta. Joulukuun keskilämpötila oli miltei kolme astetta lämpimämpi kuin kolmenkymmenen vuoden keskiarvo Turussa. Kuukauden keskilämpötila oli 1,2 astetta, kun se on Turussa viimeisen 30 vuoden aikana ollut keskimäärin -2,6. Kuukauden lämpimin päivä oli 4.12., jolloin elohopea kipusi 8 asteeseen. Alin lämpötila oli -11 astetta, joka mitattiin 28. päivä.

Kuukauden sademäärä oli liki kaksinkertainen tavanomaiseen verrattuna. Laitilassa sataa keskimäärin 56 millimetriä joulukuussa. Vuoden 2019 joulukuussa satoi 94 millimetriä. Sateisin päivä oli 18.12. jolloin satoi 18 milliä. Kaikkiaan sadepäiviä oli kuukauden aikana 18.

Korjattu 13.1. kello 16.34: Korjattu keskiarvon laskenta-ajaksi 30 vuotta.