Täst kulmast: Äänikirjoja aivoruoaksi

0
Äänikirjat ovat kasvattaneet suosiotaan.

Tatu Ujula

Kirjallisuus ei mainospuheista huolimatta ole kuollut. Se syntyi uudelleen.

Lukemisen ystävät ovat yhä enemmän ”sekakäyttäjiä”. Paperisen sanan rinnalla moni kuuntelee nyt äänikirjoja.

Kuulokkeet korvilla hoitaa kätevästi ikävätkin kotityöt. Samoin työmatkalainen ei pistä pahakseen, kun radiossa loopilla kiertävä kolmen kappaleen hittilista vaihtuu uudenlaiseen viihteeseen tai tietoon. Mistä oikein on kyse?

Äänikirjojen esiinmarssia voi pitää kirjallisuuden renessanssina. Aivotutkija Minna Huotilainen totesi Ilta-Sanomien haastattelussa äänikirjan olevan mainio tapa rauhoittua iltasella ennen nukkumaanmenoa.

Rauhallinen lukija rauhoittaa myös kuuntelijan fysiologian ja verenpaineen. Pääosa lukijoista on äänenkäytön ammattilaisia, kuten näyttelijöitä. Eli jos päivän aikana syke on tapissa, äänikirja nollaa paineita.

Huotilaisen mukaan pieni puuhastelu, kuten käsityö tai siivous, auttaa kuunnellun sisällön sisäistämisessä. Kuulija iskee siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla: työt tulee hoidettua ja kirjakin luettua.

Suomalaiset äänikirjamarkkinat ovat monipuoliset. Äänikirjoja voi sekä ostaa, että kuunnella Netflixiä muistuttavista suoratoistopalveluista kuten BookBeatista ja Storytellistä. Tällöin kuulija saa kuukausimaksua vastaan niin paljon sisältöä kuin korvat kestävät.

Ohjelmat toimivat tavallisesti myös puhelimella, joten kirja kulkee mukana lenkkipolulla. Lisäksi kirjastolla on valtava valikoima äänikirjoja kätevästi cd-muodossa. Kuuntelunautintoon pääseminen ei ole hinnasta kiinni.

Itse kulutan suurimman osan äänikirjoistani autossa. Kotona luen mieluiten paperilta.

Molemmilla on minulle omat käyttötarkoituksensa. Paperista kirjaa on helpompi alleviivata. Osa kirjoista on painettu niin pienellä fontilla, että niitä lukemalla saavuttaa pelkästään silmävamman. Tällöin äänikirja on ykkönen. Yksi äänikirjasuosikkini on Henri Tuomilehdon ja Jouni Vornasen Nukkumalla menestykseen . Kirja käsittelee oivaltavalla tavalla nukkumisen merkitystä osana terveellistä elämäntapaa.

Moni pihistää yöunistaan saadakseen päivään ”ilmaisia” lisätunteja. Osan mielestä on jopa trendikästä nukkua vähän.

Tämän kirjan kuuntelemalla harkitset asiaa uudelleen. Äänikirjan lukija, näyttelijä-ääninäyttelijä Aku Laitinen , saa tekstiin eloa ja kirjan selkeä kappalejako sopii loistavasti kuunneltavaksi.

Äänikirjavaihtoehtoja riittää melkein riesaksi asti. Esimerkiksi jännityskirjallisuuden ystävillä on äänikirjojen parissa kissanpäivät.

Kirjoittaja asuu Laitilassa ja työskentelee Kustavin sosiaalijohtajana