Uusi Pähkinäpensaan päiväkoti käyttöön vielä tänä keväänä

0
Pähkinäpensaan päiväkodin uudisrakennus on rakenteilla Tuunan alueelle ja käyttöön päiväkoti aiotaan ottaa vielä ennen kesää.

Tuunan asuinalueelle rakenteilla oleva Pähkinäpensaan päiväkoti on tarkoitus ottaa käyttöön vielä ennen kesää. Uusi päivähoitokausi alkaa elokuussa, mutta muutto halutaan tehdä heti, kun se on mahdollista. Pähkinäpensaan päiväkoti on toiminut vuosia epäkäytännöllisissä ja ahtaissa väistötiloissa kaupungintalon alakerrassa.

Uudessa päiväkodissa on seitsemän osastoa. Kuusi osastoa täyttyy jo pelkästään kaupungintalon väistötiloissa olevista hoitolapsista, sillä heitä on yhteensä 130.

– Näyttää siltä, että seitsemäskin osasto täyttyy heti, sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen kertoo ja harmittelee, ettei uuteen päiväkotiin näyttäisi jäävän tiloja, joissa Laitila voisi käynnistää avoimen päiväkotitoiminnan.

– Avoin päiväkoti -toiminta olisi kuitenkin tärkeä saada käynnistettyä, ja mietimme parhaillaan erilaisia tilaratkaisuja.

Lisätilaa päiväkodissa tarvitaan siksikin, mikäli nykyisessä hallitusohjelmassa oleva asetusmuutos toteutuu, sillä sen tarkoituksena on pienentää yli 3-vuotiaiden päiväkotiryhmiä.

– Muutos tarkoittaisi, että päiväkodissa olisi nykyisten kahdeksan sijaan seitsemän lasta yhtä kasvattajaa kohden. Ryhmäkoon pienennys koskee lapsia, jotka ovat päiväkodissa yli viisi tuntia päivässä.

Jo tämä muutos siis täyttäisi uuden päiväkodin seitsemännen osaston.

Viime torstaina sivistysvaliokunta hyväksyi kokouksessaan Pähkinäpensaan päiväkodin kalustussuunnitelman. Päiväkotiin hankitaan peruskalusteita noin 130 000 eurolla.

– Henkilökunta on suunnitellut kalustuksen ja jokainen ryhmätila on kalustettu erilaiseksi. Suunnitelmat näyttävät todella hienoilta, sivistystoimenjohtaja kiittelee.

Kalustamisen kokonaismäärärahavaraus on 250 000 euroa, joten peruskalustuksen lisäksi päiväkotiin pystytään hankkimaan esimerkiksi tietotekniikkaa, kuusi valkotaulukaappia sekä pedagogisia ja toiminnallisia välineitä ryhmätiloihin.

Lähes viidennes saanut palvelusetelin yksityiseen päivähoitoon

Laitilassa varhaiskasvatuksen piirissä olevista lapsista vajaa viidennes, 17,2 prosenttia, on yksityisessä päivähoidossa kaupungin myöntämällä palvelusetelillä.

Perheillä on mahdollisuus valita kunnallisen varhaiskasvatuksen sijaan yksityinen varhaiskasvatus, mikäli palveluntuottaja on hakenut Laitilan kaupungin palvelusetelituottajaksi. Varhaiskasvatuksen palveluseteli on kuitenkin harkinnanvarainen etuus, eikä siihen ole subjektiivista oikeutta.

Laitilan kaupunki otti varhaiskasvatuksen palvelusetelin käyttöön elokuun alusta vuonna 2016. Kaupungin linjaus on, että enintään 20 prosenttia varhaiskasvatuksen piirissä olevista voisi saada palvelusetelin.

Varhaiskasvatuksen palveluseteleitä on myönnetty 62, joista suurin osa, 52 kappaletta, on käytetty päivähoitopalvelun ostamiseen Laitilan ainoasta yksityisestä päiväkodista.